Ειδήσεις

Οκτώ μέχρι στιγμής οι νεκροί στο μακελειό του Πακιστάν

Ένα ακόμη μακελειό σε σχολείο του Πακιστάν, μετά την τρομερή σφαγή το Δεκέμβρη του 2014 στο Πεσαβάρ, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, καθώς οι αστυνομικές αντιμετωπίζουν τους ενόπλους που μπήκαν πυροβολώντας στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, ομάδα μαχητών εισέβαλε σε ένα πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανέφερε η αστυνομία, η οποία είπε πως οι πυροβολισμοί συνεχίζονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη και πως ακούστηκε ο ήχος δύο εκρήξεων.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα και άνοιξαν πυρ εναντίον των φοιτητών και των καθηγητών στις αίθουσες διδασκαλίας και στους ξενώνες.

Ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Σαΐντ Βαζίρ δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις φοιτητές σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οκτώ πτώματα.

Τέσσερις από τους ενόπλους έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός έχει περιορίσει τους μαχητές σε δύο κτίρια μέσα στο πανεπιστήμιο, ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού στο Twitter. Η αστυνομία είχε αναφέρει νωρίτερα πως άλλοι επιτιθέμενοι φέρονταν να βρίσκονταν στον δεύτερο και τρίτο όροφο των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης.

Οι μαχητές, εκμεταλλευόμενοι την πυκνή ομίχλη, σκαρφάλωσαν στους τοίχους του Πανεπιστημίου Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα, και στη συνέχεια εισήλθαν στα κτίρια και άνοιξαν πυρ εναντίον των φοιτητών και των καθηγητών στις αίθουσες διδασκαλίας και στους ξενώνες, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Βαζίρ είπε πως το 70% των φοιτητών έχουν διασωθεί.

"Όλοι οι φοιτητές έχουν εκκενωθεί από τους ξενωνες, όμως μαχητές εξακολουθούν να κρύβονται σε διάφορα σημεία του πανεπιστημίου και ορισμένοι φοιτητές και μέλη του προσωπικού έχουν εγκλωβιστεί μέσα", είπε, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι ένοπλοι.

Επιχείρηση

Ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Σαΐντ Βαζίρ δήλωσε στο Ρόιτερς πως δεν είναι σαφής ο αριθμός των ενόπλων ωστόσο η αστυνομία εισήλθε στο πανεπιστήμιο και αυτή τη στιγμή διεξάγεται ανταλλαγή πυροβολισμών με τους επιτιθέμενους.

"Ξεκινήσαμε μια επιχείρηση μέσα στο πανεπιστήμιο και προσπαθούμε να διασώσουμε τους φοιτητές και το προσωπικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος", είπε ο Βαζίρ.

Ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου, Φαζάλ Ραχίμ Μαρουάτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι ένοπλοι "έλαβαν θέσεις στο πανεπιστήμιο και η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται". Διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για την επίθεση από την αστυνομία ενώ πήγαινε στη δουλειά του, κάνοντας λόγο για τρεις τραυματίες, έναν φύλακα του πανεπιστημίου και δύο πολίτες.

"Μέλη του προσωπικού, γυναίκες και άνδρες, καθώς και φοιτητές βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη", πρόσθεσε. Το πανεπιστήμιο δεν είχε λάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή, "αλλά είχαμε ενισχύσει την ασφάλεια στο πανεπιστήμιο", είπε.

Ο Σαμπίρ Χαν, λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, είπε πως ήταν έτοιμος να φύγει από τον ξενώνα για το τμήμα όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

"Οι περισσότεροι από τους φοιτητές και το προσωπικό βρίσκονταν μέσα στις τάξεις όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί", είπε ο Χαν. "Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά άκουσα έναν αξιωματούχο ασφαλείας να λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί", είπε.

Η χειρότερη επίθεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 σε σχολείο της Πεσάβαρ, στο οποίο επιτέθηκαν Ταλιμπάν που σφαγίασαν περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, στη διάρκεια μιας επίθεσης που κράτησε πολλές ώρες.

Εκείνη η επίθεση, που είχε τραυματίσει τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στο Πακιστάν, με τον στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ένοπλων ομάδων στις περιοχές των φυλών.

Κατά συνέπεια ο αριθμός των επιθέσεων σημείωσε καθαρή πτώση το 2015. Ωστόσο, χθες, επίθεση αυτοκτονίας στην περιφέρεια της Πεσάβαρ κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.

Σχόλια