Ειδήσεις

Συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη με αιχμές το ασφαλιστικό και το ΕΣΡ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα το ασφαλιστικό και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε όμως να καταδείξει και την έντονη αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο υπουργός Επικρατείας το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πανέτοιμος για τη μετωπική του σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και καθημερινό στενό, πολιτικό μαρκάρισμα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν επίσημες δηλώσεις από καμία από τις δύο πλευρές.

Η σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πρώτη και αναγνωριστική αλλά ταυτόχρονα θα αναδείξει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

«Η παρουσία σου εδώ κλείνει ένα κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο θεσμικούς παράγοντες. Σε ό,τι με άφορα θα σου παρέχω πλήρη ενημέρωση» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά το καλωσόρισμά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» απάντησε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Δήλωσε μάλιστα έτοιμος για συνεννόηση σε θεσμικά ζητήματα, για τα οποία το Σύνταγμα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Ήδη, πριν από τη συνάντηση των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η ΝΔ έθεσε σειρά ενστάσεων για το ΕΣΡ και το ρόλο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο συγκεκριμένο ζήτημα και στο επίμαχο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Η επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε προσωπική αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα δεν είναι τυχαία από την πλευρά της ΝΔ. Τα πολιτικά δεδομένα και τα πρώτα επικοινωνιακά ευρήματα, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, οδηγούν στην πρόβλεψη από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ότι το πολιτικό ιμπέριουμ που είχε μέχρι πρότινος ο κ. Τσίπρας βαίνει προς ανατροπή. Γι' αυτό λένε πρέπει και η ΝΔ γρήγορα να εμπεδώσει το αίσθημα στην κοινωνία πως έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης που είναι στη λογική «σκληρό ροκ» έναντι της κυβέρνησης και δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει συναίνεση (πχ θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό) παρά μόνο στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, προχωρά στην ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του σχεδίου του με τις αλλαγές στο κόμμα. Για να γίνει πιο σαφές, αλλάζει ριζικά τα πρόσωπα, τους ρόλους και το περιεχόμενο της πολιτικής του, πεπεισμένος ότι για να ξαναφέρει τη ΝΔ στην εξουσία πρέπει να την αλλάξει.

Μητσοτάκης: Προσβλέπω σε εποικοδομητικό διάλογο με τον πρωθυπουργό

«Προσβλέπω σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο» δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Μητσοτάκης, λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Σχόλια