Ειδήσεις

Μέχρι το 2020 το καλώδιο Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη

Χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση της ενεργειακής σύνδεσης της Κρήτης με το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι το 2020 έχει θέσει η εταιρεία που αποτελεί φορέα υλοποίησης του υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σε συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, τοπικοί φορείς και η μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου που εκπονεί τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού, ενημερώθηκαν για τον χάρτη των δραστηριοτήτων που φέρνει κοντύτερα το υποθαλάσσιου καλώδιο των 1518 χλμ. που θα αποτελέσει την ενεργειακή γέφυρα του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σταθεροί στις απόψεις τους εμφανίστηκαν οι φορείς της Περιφέρειας και του δήμου Μαλεβιζίου που διευκρίνισαν ότι προκρίνουν την Κορακιά ως το σημείο διασύνδεσης, επιμένωντας ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα  απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του αγροτικού, και του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Μέχρι το 2020 προβλέπει η εταιρεία, που είναι και φορέας υλοποίησης, ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στην ενεργειακή διασύνδεση του Ισραήλ, της Κύπρου με την Κρήτη.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια στόχος ήταν η ενημέρωση για θέματα που αφορούν στη σύνδεση αλλά και την πορεία των διαδικασιών που δεν μπορεί, όπως εξήγησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, να αφήνει εκτός του ενεργειακού σχεδιασμού του νησιού που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι μελέτες, υπολογίζεται με βάση υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας         Euroasia Interconnector, ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κάτι που προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση που στοχεύει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης, αφού το καλώδιο των 1518 χλμ που σε πρώτη φάση θα φτάσει από το Ισραήλ, στην Κύπρο και μετά στην Κρήτη, θα διασυνδέσει αμέσως μετά μέσω της Αθήνας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκείνο στο οποίο επικεντρώθηκαν με συγκεκριμένη και ξεκάθαρη στάση οι τοπικοί φορείς, ήταν από τη μια η αμετακίνητη πρόταση που έχουν κάνει για την περιοχή της Κορακιάς, ως σημείο διασύνδεσης και από την άλλη η ανάγκη αμφίδρομης λειτουργίας του καλωδίου που θα φέρνει αλλά και θα λαμβάνει ρεύμα από την Κρήτη ανοίγοντας νέους οικονομικούς ορίζοντες, με την προϋπόθεση όπως επισημάνθηκε να  προστατευτεί  η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.

Σχόλια