Ειδήσεις

Ασφαλιστικό: Ηχηρό "όχι" και από τους επιστημονικούς φορείς

Απορρίφθηκε ομόφωνα το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στην κοινή συνάντηση των προέδρων των επιστημονικών φορέων του Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Παράλληλα καλούν όλους τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι επιστημονικοί φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν τη δυσφορία τους στο γεγονός ότι το προσχέδιο του ασφαλιστικού παρουσιάστηκε χωρίς την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τις αυτονόητες προηγούμενες αναλογιστικές και επιστημονικές μελέτες.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

«Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί στη μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των "γκρίζων" ζωνών της οικονομίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τονίζουν επίσης ότι «η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

Καλούμε τους συνάδελφους ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, που ήδη πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι συμμετέχουν και ενισχύουν τις κινητοποιήσεις και των άλλων επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων κατά του νέου ασφαλιστικού.

Ζητούμεαπό την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Καλούμε όλους τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας, την Πέμπτη 21/1/2016 και ώρα 12.00

ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης,

ο Πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ Σταύρος Καρτέρης,

ο Πρόεδρος του ΔΣΗ Άρης Ροζάκης,

ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης,

ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης

ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Σταμάτης Χαρίτος

Σχόλια