default-image

Εκδήλωση για το λεμφοίδημα στο Ηράκλειο

Κρήτη
Εκδήλωση για το λεμφοίδημα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ.), που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το μοναδικό οργανωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος στο Δημόσιο Τομέα, υλοποιεί τη δράση: «Πρόληψη λεμφοιδήματος» και θα πραγματοποιήσει 3ημερη δράση σε συνεργασία με τον Σύλλογο στήριξης ασθενών, που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο: «Ευ Ζω με τον καρκίνο» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η αφαίρεση των λεμφαδένων καθώς και η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα (οίδημα-πρήξιμο στο άνω άκρο). Το λεμφοίδημα εφόσον δημιουργηθεί είναι χρόνιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Γι' αυτό το λόγο, η πρόληψη της δημιουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με απλό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα και χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Μάλιστα πολλές είναι οι γυναίκες με λεμφοίδημα μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού, που αναφέρουν, ότι δεν είχαν ενημερωθεί κατάλληλα για τα μέτρα πρόληψης του λεμφοιδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα πρόληψης της Π.Ο.Α.Λ. του Π.Γ.Ν.Λ., που ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Στο Ηράκλειο Κρήτης η ομάδα του Π.Γ.Ν.Λ. έχει προσκληθεί για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

1.   Αξιολόγηση-αντιμετώπιση ασθενών με λεμφοίδημα άνω άκρου στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2016 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου,

2.  Ενημερωτική ομιλία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού σχετικά με την πρόληψη δημιουργίας λεμφοιδήματος στις 30 Ιανουαρίου 2016, ημέρα Σάββατο σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Αγγειχειρουργική Κλινική του Παν. Γεν. Νοσ. Ηρακλείου και

3.   Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση λεμφοιδήματος άνω άκρου για τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών - Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου-Λασιθίου στις 30 Ιανουαρίου 2016.

Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα πρόληψης λεμφοιδήματος σε καρκίνο του μαστού αλλά και για το πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος της Π.Ο.Α.Λ. μπορούν να τηλεφωνούν για ραντεβού στο 2413502160 (κα Παπαδοπούλου Μ-Χ, Φυσικοθεραπεύτρια). Επειδή το λεμφοίδημα είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεται σε πρώϊμο-αρχικό στάδιο, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε η αναμονή των ραντεβού να είναι μικρότερη της 1 εβδομάδας.

Πληροφορίες για το λεμφοίδημα και την Π.Ο.Α.Λ. και στο www.uhl.gr/poal. Φορείς μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Νάκο Χρήστο, Κοινωνικό Λειτουργό του Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων στο 2413501069 και στο [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News