Ειδήσεις

Τσακαλώτος: Να συνεχίσει το ΔΝΤ αλλά... ξεκάθαρα

Απόλυτα ικανοποιημένος από το ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές περί απόρριψης του ασφαλιστικού προέρχονται από το Ταμείο.

Επίσης άφησε έμμεσες αιχμές προς την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας πως δεν θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να είναι «ατέρμονες». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για πρόσθετα μέτρα ενώ υποστήριξε ότι τα δημοσιονομικά «πάνε πολύ καλύτερα».

«Δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις όπου το review, η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει πως το Ταμείο ζητά «περισσότερα» τόσο από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικά), όσο και από τους δανειστές (χρέος) αλλά αρνήθηκε πως υπάρχει οποιοδήποτε νούμερο με επιπλέον μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι.

«Δεν έχουμε ενημέρωση ότι θέλουν νέα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»

«Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Παρ' ότι το ΔΝΤ έχει υψηλότερες απαιτήσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει στο πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση.

«Υπάρχει προδιάθεση για λύσεις»

Πριν από μια διαπραγμάτευση, όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά, σχολίασε. «Πήγα σε έξι υπουργούς Οικονομικών και σε ένα Eurogroup και είδα ότι υπάρχει προδιάθεση για λύσεις. Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες, που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους».

Πότε θα επιστρέψει η τρόικα

«Όταν έχουμε τα στοιχεία να έρθουνε τα τεχνικά κλιμάκια και πολύ σύντομα να έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών» απάντησε ο υπουργός των Οικονομικών στο ερώτημα πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυξημένα τα έσοδα

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΦΠΑ που εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Όπως είπε ακόμα, και τα συνολικά φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν αυξημένα κατά 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Σχόλια