default-image

"Stop" βουλγαρικών Αρχών σε τουρκικές πιπεριές

Κρήτη
"Stop" βουλγαρικών Αρχών σε τουρκικές πιπεριές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ακόμα μεγάλο φορτίο με Τουρκικές πιπεριές που είχε προορισμό τις Γερμανικές αγορές, βρέθηκε με υπερβολικά ποσοστά φυτοφαρμάκων στον καθημερινό έλεγχο ρουτίνας που διενήργησαν στα σύνορά τους οι Βουλγαρικές Αρχές, πριν τους δώσουν το απαραίτητο διαβατήριο της καταλληλότητας προκειμένου να ταξιδέψουν προς τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Για πολλοστή φορά Τουρκικά κηπευτικά που έχουν προορισμό τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τις απαραίτητες αναλύσεις υπολειμματικότητας  φυτοφαρμάκων, στα Βουλγαρικά σύνορα που θεωρούνται η πύλη εισόδου στην Ε.Ε., κρίνονται ως ακατάλληλα να διατεθούν στο Ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό και οδηγούνται στην απόσυρση και στην καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται όλες οι Ευρωπαϊκές αλυσίδες τροφίμων για τα ευρήματα αυτά, προκειμένου να τα έχουν υπόψη τους για τις επόμενες παραγγελίες τους από την Τουρκία.

Όλες οι προβληματικές παρτίδες Τουρκικών κηπευτικών, που βρέθηκαν να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πάνω από τα θεσπισμένα από την Ε.Ε. επιτρεπτά όρια, δημοσιεύτηκαν στο διεθνές σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF).

Το τελευταίο μεγάλο φορτίο ακατάλληλης Τουρκικής πιπεριάς περιείχε ίχνη της δραστικής ουσίας Carbendazim (καρβενδαζίμη) σε αναλογία, όπως αποδεικνύεται από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, από 0.332 mg / kg, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές  της 14ης Ιανουαρίου. Τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων που καθορίζονται από την Ε.Ε. είναι 0,1 mg / kg.

Οι πιπεριές έχουν ήδη καταστραφεί από τις συνοριακές Αρχές της Βουλγαρίας από τις 13 Ιανουαρίου, ώστε να μην φτάσουν ποτέ στη Γερμανική αγορά.

«Η δραστική ουσία καρβενδαζίμη υπήρχε παλιά σε ένα από τα πιο ισχυρά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσαμε και στην Ελλάδα, για την καταπολέμηση του βοτρύτη και άλλων μυκητολογικών ασθενειών. Πριν από δέκα περίπου χρόνια, η Ε.Ε. αποφάσισε να απαγορεύσει τα φυτοφάρμακα που περιείχαν αυτή τη δραστική ουσία, καθώς θεώρησε ότι η καρβενδαζίμη είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις. Από τότε δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

»Και αυτά τα φυτοφάρμακα, αλλά και άλλα που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. κυκλοφορούν ελεύθερα στην Τουρκία και σε άλλες τρίτες χώρες καθώς οι εταιρείες που τα παράγουν δεν τα κατάργησαν ποτέ. Στην Ελλάδα παράγουμε πλέον τα πιο καθαρά σε θέματα υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων κηπευτικά, καθώς τηρούμε τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής και έχουμε πιστοποιήσει πια το 98% των καλλιεργειών μας», επισημαίνει ο γεωπόνος κ. Γρηγόρης Δαμουλάκης από την Ιεράπετρα.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News