default-image

Ως και 200% οι αυξήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους

Κρήτη
Ως και 200% οι αυξήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τεράστιες αυξήσεις των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Αγίου Νικολάου.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, ξεπερνούν το 200%. Το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του εισπρακτικού του μηχανισμού (ταμείο αρχαιολογικών πόρων και απαλλοτριώσεων), ανέφερε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, βασιζόμενος σε στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το γεγονός αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των επισκεπτών και πιθανότατα την απαξίωση των μνημείων, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό.

Ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου, αναφερόμενος στην ομοβροντία διεθνών ΜΜΕ για τις αυξήσεις των τιμών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν βαθμιαία προκειμένου να μην πληγεί η βιομηχανία του τουρισμού και να παραμείνει ανταγωνιστική, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα που προκύπτουν από αυτή την δράση, θα έπρεπε να επανεπενδύονται στον πολιτισμό και όχι να καλύπτουν άλλες «τρύπες».

«Δυστυχώς», είπε χαρακτηριστικά, «στις 31/12 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η εξωφρενική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία- αυξήσεις από 100% έως και 200%».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τιμή του εισιτηρίου στην Σπιναλόγκα, ένα χώρο που στερείται υποδομών (φωτισμός, χώρους υγιεινής, κυλικείου, μόλου κ.α) και, που σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση εισιτηρίου από τα 2 στα 8 ευρώ, παρά την εκπεφρασμένη άποψη των ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης να υπάρξει διπλασιασμός της τιμής.

«Κάποιοι κάποτε», σημείωσε, «πρέπει να καταλάβουν ότι οι αυξήσεις που επιβάλλονται θα πρέπει δικαιολογούν το παρεχόμενο προϊόν. Ειδικά στην Σπιναλόγκα όπου εκτός από τον ορατό κίνδυνο της μείωσης των επισκεπτών, ενέχει και ο κίνδυνος της δυσφήμισης μέσω των ΜΜΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πρόσθεσε επίσης ότι «αντί οι εκπρόσωποι του υπουργείου πολιτισμού να πληροφορηθούν όλες τις παραμέτρους (αυξήσεις τιμών, υψηλούς φόρους που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις τουριστικές περιοχές), "κάθισαν" πάνω σε ένα χάρτη μηχανιστικά όπως συνήθως γίνεται και λειτούργησαν με γνώμονα  την είσπραξη, γεγονός απαράδεκτο».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, διαπίστωσε επίσης ότι το ΤΑΠ θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει για την άμεση ανταποδοτικότητα των εσόδων που θα επιτρέψουν εύρυθμη λειτουργία των χώρων πολιτισμού. Αντίθετα, όπως διαφαίνεται, δεν υπάρχει διάθεση να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές.

Τόνισε ότι «από τα χρήματα των επισκεπτών ένα μικρό μέρος θα έπρεπε να μένει στους χώρους πολιτισμού και το υπόλοιπο στον κρατικό "κορβανά" προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες αρχαιολογικών χώρων με μικρότερη επισκεψιμότητα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η γενική γραμματεία του υπουργείου να γνωρίζει ότι ψάχνουμε με το "ντουφέκι" για να κάνουμε ό,τι πρέπει στην Σπιναλόγκα και από την άλλη να προχωρεί στην αύξηση των εισιτηρίων με τέτοιες λογικές, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην απαξίωση του μνημείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News