default-image

Ο καιρός στην Κρήτη τις επόμενες ώρες

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη τις επόμενες ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον κρατικό μηχανισμό από άκρη σε άκρη του νησιού να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση καταστάσεων και φαινομένων που θα προκληθούν από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η εβδομάδα στο Ηράκλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης ξεκίνησε με τσουχτερό κρύο, υγρασία και συννεφιά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν εκεί.

Καθώς το σκηνικό θα αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας και από το απόγευμα και μετά, ο καιρός θα μας δείξει το πιο σκληρό του πρόσωπο απο απόψε και σύμφωνα πάντα με τους μετεωρολόγους προβλέπονται καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Μάλιστα λιγο νωρίτερα, το μεσημέρι οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ θα ενισχυθούν και θα στραφούν σε θυελλώδεις μην αποκλείοντας να προκύψουν και πάλι προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Αναλυτικότερα στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων προβλέπονται καταιγίδες και μια μέση θερμοκρασία που δεν θα ξεπερνά τους 9 βαθμούς. Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι η μέση θερμοκρασία θα κυμανθεί επίσης στους 8-9 βαθμούς κελσίου.

Ενώ σε λευκό κλοιό δεν αποκλείεται να δούμε περιοχές που είθισται να καλύπτονται με πέπλο χιονιού όπως Ανώγεια και Οροπέδιο Λασιθίου περιοχές, στις οποίες ωστόσο ο μηχανισμός των τοπικών φορέων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα

Οι χιονιάδες του Γενάρη στο Ηράκλειο και τα ρεκόρ κρύου και χιονιού

Ενδιαφέρον ωστόσο αποτελούν και τα στατιστικά του καιρού για το μήνα Ιανουάριο στην Κρήτη με πολλές βροχές, χιόνια, κρύο και θυελλώδεις άνεμοι να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και τις πολλές κακοκαιρίες να θεωρούνται ρεκόρ. Κλασικά πάντως, όπως αναφέρει και η λαϊκή παράδοση, η ημέρα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στο επίκεντρο ισχυρών καιρικών φαινομένων, με κρύο και πολλές βροχές. Ποιος Ηρακλειώτης άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τη 17η Ιανουαρίου του 1985, όταν τα πρωτοφανή σε ποσότητα νερά κατέκλυσαν τον ποταμό Γιόφυρο, σε μια από τις χειρότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία του νομού Ηρακλείου;

Η εικόνα της πόλης με όλους τους χείμαρρους του νομού που υπερχείλισαν και κατέληξαν μέσω του Γιόφυρου στη θάλασσα έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη με τον τραγικό απολογισμό εκείνης της σφοδρής κακοκαιρίας. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και μάλιστα σε μεγαλύτερη ένταση στις 13 Ιανουαρίου 1994, μια χρονιά με έναν από τους πιο βροχερούς Γενάρηδες των τελευταίων χρόνων. Για μια ακόμα φορά ο Γιόφυρος πλημμύρισε, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηράκλειο εκείνη την ημέρα είχαν πέσει 33 χιλιοστά βροχής, ενώ αντίστοιχα στον Προφήτη Ηλία, στο νοτιότερο άκρο της λεκάνης, είχαν πέσει 130 χιλιοστά βροχής.

Τα ρεκόρ όσον αφορά στη βροχόπτωση κατέχει ο Ιανουάριος του 1981, όταν στο Ηράκλειο έπεσαν 233,69 χιλιοστά βροχής, ενώ στα Χανιά καταγράφηκε το ρεκόρ όλων των εποχών για την πόλη με 503,3 χιλιοστά. Ο περυσινός Γενάρης, όπως και ο Φλεβάρης, ήταν από τους πιο κρύους των τελευταίων ετών, με χιόνια ακόμα και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, που σε καμιά περίπτωση όμως δεν έφτασαν την ένταση των φαινομένων της 14ης Φλεβάρη του 2004, όταν οι Ηρακλειώτες είδαν ακόμα και τις ακτές κάτασπρες, ή στις 3 Μαρτίου 2008, όταν το ανάκτορο της Κνωσού παρουσίασε τη σπάνια, χιονισμένη του εικόνα.

Χιόνι στο Ηράκλειο έπεσε και την Πρωτοχρονιά του 1992, όμως το απόλυτο ρεκόρ, τουλάχιστον για την πρωτεύουσα της Κρήτης, ανήκει στο Φεβρουάριο του 1983, όταν τη νύχτα της 19ης προς 20ή του Φλεβάρη το 'στρωσε ακόμα και πάνω στις βάρκες στο ενετικό λιμάνι, ενώ, εκτός από τις παραλίες, κάτασπρη εμφανίστηκε με το πρώτο φως του ήλιου και η νήσος Δία.

Ρεπορτάζ:

Βάλια Μπούη-Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News