default-image

Η αγελάδα, η γάτα και... το ΔΝΤ σε ρόλο λαγού

Οικονομία
Η αγελάδα, η γάτα και... το ΔΝΤ σε ρόλο λαγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία "σκιώδης" παρέμβαση (δια "ανώνυμων πηγών) του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, δείχνει ανάγλυφα γιατί η Γερμανία επιμένει στην συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα της χώρας μας.

Περισσότερο "αίμα" ζητά το Ταμείο - σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές ανώνυμης πηγής εντός του ταμείου προς το Βήμα της Κυριακής - αφού απαιτεί περικοπές στις κύριες συντάξεις και μάλιστα... γενναίες, ένα ζήτημα στο οποίο διαφωνεί κάθετα η ελληνική κυβέρνηση, που έφερε στους δανειστές ασφαλιστικό που ουσιαστικά δεν περικόπτει τις κύριες συντάξεις παρά μόνο σε βάθος χρόνου.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς περικοπή κυρίων συντάξεων.

Η έκταση των αλλαγών και το ύψος των περικοπών που επιθυμεί ντο κουαρτέτο (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) αποτυπώνονται στη φράση που ανέφερε στην κυριακάτικη εφημερίδα πηγή των δανειστών: "Ζητήσαμε αγελάδα και έφεραν γάτα", σχολιάζοντας το μεταφρασμένο κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση.

Ο Τόμσεν σε ...ύποπτο ρόλο

Μέσα στο σκηνικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, προσωπικά χειρίζεται την υπόθεση του Ασφαλιστικού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, ο οποίος αναφέρεται στη γενική διευθύντρια Κ. Λαγκάρντ και έχει περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών Ν. Βελκουλέσκου.

Όπως αναφέρουν στο ίδιο δημοσίευμα καλά πληροφορημένες πηγές, το αμφιλεγόμενο στέλεχος του Ταμείου εργάζεται πυρετωδώς μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο:

  • Πρώτον, την υιοθέτηση μιας "φιλόδοξης", όπως της αποκαλεί, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
  • Δεύτερον, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέσω μιας ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά το 2021.
  • Τρίτον, την επανεκλογή της Κ. Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου την άνοιξη, καθώς η θητεία της της τελευταίας ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Η Γαλλίδα δικηγόρος θέλει να αποδείξει στους ισχυρούς μετόχους του Ταμείου που την επικρίνουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας (όπως η Βραζιλία)  ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τόμσεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις επηρεάζοντας ακόμη και την εσωτερική πολιτική σκηνή. Έπαιξε ρόλο-κλειδί στην πρόκληση αδιεξόδου στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση Σαμαρά και την τρόικα το φθινόπωρο του 2014. Μάλιστα, όπως αναφέρει το "Βήμα", ο Κυριάκος Μητσοτάκης πνέει μένεα εναντίον του Δανού για τον εκβιασμό που άσκησε στην απελθούσα κυβέρνηση και στον ίδιο με στόχο την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων υπό την απειλή της μη αποδέσμευσης της δόσης.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News