Ειδήσεις

Κρητική συμμετοχή στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα απόβλητα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τα αστικά στερεά απόβλητα στην Αλεξανδρούπολη. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κ. Απόστολος Λουλουδάκης.

Οι κ. Ινιωτάκης και Λουλουδάκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, είναιστενοί συνεργάτες του προέδρου της επιτροπής Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΚΕΔΕ Σάββα Χιονίδη δημάρχου Κατερίνης.

Με τη διοργάνωση του συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στο δημόσιο διάλογο για ένα ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε ο λόγος σε εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες, με εμπειρία σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλες τις πτυχές του θέματος (περιβαλλοντικές, οικονομικές, πληθυσμιακές, κ.λπ.). Επίσης προβλήθηκαν πετυχημένα παραδείγματα διαχείρισης απορριμμάτων από ευρωπαϊκές πόλεις.

Η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι για τη δρομολόγηση οριστικών, ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων στα θέματα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων απαιτείται να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, ανάλυση σε βάθος και επαρκής γνώση πάνω σε όλες τις πτυχές του θέματος, καθώς και να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα βασικά ερωτήματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο ήταν:

- Πώς επιδρούν οι δημογραφικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας στην επιλογή των πλέον κατάλληλων συστημάτων και τεχνολογιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

- Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τις μέχρι σήμερα επιτυχίες και αποτυχίες της χώρας στη διαχείριση απορριμμάτων.

- Ποια είναι τα όρια και οι περιορισμοί που επιδρούν στη βιωσιμότητα των προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

- Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει με προγράμματα ανακύκλωσης οργανικού και αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης.

- Ποιες είναι οι κλίμακες βιωσιμότητας για τα διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης.

- Ποιες τεχνολογίες είναι οικονομικά βιώσιμες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

- Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές εμπειρίες σε σχέση με τα παραπάνω ερωτήματα και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την ελληνική πραγματικότητα.

Σχόλια