default-image

Μόνο με ενεργειακό πιστοποιητικό οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Οικονομία
Μόνο με ενεργειακό πιστοποιητικό οι αγοραπωλησίες ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική είναι η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και η δημοσίευσή τους στον Τύπο ή το διαδίκτυο, από την 1η Ιανουαρίου 2016, για την αγορά ή την ενοικίαση όλων των ακινήτων. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 150 -10.000 ευρώ.

Το κόστος για την έκδοση του πιστοποιητικού ξεκινά από τα 150 ευρώ για τα διαμερίσματα και φτάνει τα 200 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Σημειώνεται ότι δε θα πραγματοποιείται καμία πώληση ή μίσθωση ακινήτου εάν δεν υπάρχει το πιστοποιητικό.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από ειδικό επιθεωρητή του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ έως Η).

Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και 10.000 ευρώ για όσους προβαίνουν σε αγοραπωλησίες χωρίς την έκδοση του πιστοποιητικού.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει να δημοσιεύεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ακόμα και για κτίσματα μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Επιπλέον, τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων θα πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε έτη για συστήματα με λέβητες, συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος από 20kW έως και 100kW και τουλάχιστον κάθε δύο έτη για συστήματα με λέβητες άνω των 100 kW.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, με βάση το νέο νόμο 4342/2005, άρθρο 58, παράγραφος 3, καθίσταται υποχρεωτική από 1/1/2016 η αναγραφή του ΠΕΑ (πιστοποιητικό) στην ηλεκτρονική εφαρμογή των στοιχείων των νέων μισθώσεων ακινήτων, ενώ μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν προαιρετική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News