default-image

Τσίπρας: Η ασυλία για τη φοροδιαφυγή τελείωσε

Ελλάδα
Τσίπρας: Η ασυλία για τη φοροδιαφυγή τελείωσε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πάταξη της φοροδιαφυγής απασχόλησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον κ. Μπόργιανς, ο οποίος προ ημερών είχε εκφράσει την επιθυμία του να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφού ευχαρίστησε για τη συμβολή του τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πληροφορίες που έχει λάβει η χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα».  

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Με τη σειρά του ο κ. Μπόργιανς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε, όταν κατά την κρίση που είχε πλήξει το 2008 και το 2009 τη χώρα του κατάφεραν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τέτοιες λίστες, αποδίδοντας σημαντικά κέρδη στο Δημόσιο.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Deutsche Welle, ο κ. Μπόργιαν δήλωσε ότι «μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων».

«Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά "εντατικών μαθημάτων" για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μπόργιανς υπεγράφη διακήρυξη προθέσεων που προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών, της ελληνικής και του γερμανικού κρατιδίου, στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και τη μετεκπαίδευση υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Την Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News