default-image

Εσκεμμένα "κακοπληρωτές" το 20% των δανειοληπτών

Οικονομία
Εσκεμμένα "κακοπληρωτές" το 20% των δανειοληπτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 20 δισ. ευρώ αγγίζει το συνολικό ποσό των "κόκκινων" δανείων, για τα οποία εσκεμμένα συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν προχωρούν στην εξόφλησή τους, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τις οποίες αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή", το 20% των "κόκκινων" δανείων τόσο στα στεγαστικά όσο και στα επιχειρηματικά αφορά δανειολήπτες που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν. Μεγάλη πρόκληση λοιπόν για την εγχώρια οικονομία αποτελεί η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανέλπιστων εσόδων για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, περίπου το 40% των ατόμων που έχουν καταθέσει αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος εξασφαλίζει προστασία στους δανειολήπτες, είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς διατηρούν πολύ υψηλές καταθέσεις.

Η εικόνα σήμερα όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι εξαιρετικά αρνητική. Από τα περίπου 204,5 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις (96,5 δισ.), ελεύθερους επαγγελματίες (13,5 δισ.) και νοικοκυριά (94,5 δισ.), περισσότερα από τα μισά είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς αθέτησης.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δε θα μπορέσει να το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθεί και κατ' επέκταση να επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες δεν θα έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News