Ειδήσεις

Έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά προμηνύεται δύσκολο καλοκαίρι

Ο καιρός τρελάθηκε. Ο χειμώνας μοιάζει να είναι η εξαίρεση στη φετινή χρονιά και η άνοιξη ήρθε νωρίς ή μάλλον... πηγαινοέρχεται, μετά από σύντομα διαλείμματα κακοκαιρίας. Φαινόμενο που καταγράφεται όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Αυτό που σιγοψιθυρίζουμε όλοι μας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι κάτι δεν πάει καλά, φαίνεται ότι αποτελεί μια πραγματικότητα και απομένει πλέον στον ίδιο τον καιρό να αποδείξει αν η κακοκαιρία που όλες οι προβλέψεις δείχνουν να βρίσκεται προ των πυλών από το μεσημέρι της Κυριακής, με πρόθεση να μείνει τουλάχιστον ως τα τέλη του Γενάρη, θα σταθεί ικανή να αλλάξει την εικόνα, να γεμίσει με πολύτιμο νερό τους υδροφορείς και τα βουνά με φρέσκο χιόνι.

Ρεκόρ ανομβρίας

Οι προσβλέψεις πάντως μοιάζουν απαισιόδοξες, καθώς η ανομβρία που καταγράφεται από το Νοέμβρη μέχρι και σήμερα φαίνεται να "χτυπάει" ρεκόρ τουλάχιστον 10ετίας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ανατρέπει το υδρολογικό σκηνικό. Πρακτικά δηλαδή - εκτός και αν ανοίξουν από την Κυριακή οι ουρανοί, όπως όλα δείχνουν, και ξεχάσουν να κλείσουν - δύσκολα θα γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες, ώστε να μη διψάσουμε το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι για το νησί μας οι βασικοί μήνες για την υδρολογική ισορροπία είναι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος.

Αυτό επισημαίνει τόσο η ομάδα "Μετεωκρήτες", που ασχολείται ερασιτεχνικά μεν αλλά με μεγάλη επιτυχία με τον καιρό, όσο και ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης.

Χωρίς χιόνια και νερό

Αν και στατιστικά τουλάχιστον δεν απουσιάζουν οι χρονιές που ο Γενάρης ήταν άνομβρος, εντούτοις δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο ανάλογο τα τελευταία χρόνια γεγονός, που ίσως αποδίδεται σε κάποιο βαθμό και στο γνωστό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρητικά βουνά, αν και όχι τελείως γυμνά από χιόνι, απέχουν πολύ από το να θυμίζουν τις οροσειρές του Γενάρη άλλων χρόνων, κατάλευκες και παγωμένες. Ο αντίλογος για τις βροχές που έπεσαν ακόμα και τον Αύγουστο και κυρίως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν είναι σε καμιά περίπτωση καθησυχαστικός, αφού οι πρώιμες εκείνες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, δεν είναι από αυτές που γεμίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, ρόλο που έχουν οι νεροποντές του χειμώνα.

Κέφια υδράργυρου

Προβληματισμός επικρατεί και όσον αφορά στις θερμοκρασίες, οι οποίες θυμίζουν Μάρτη, καθώς ο ήλιος εδώ και εβδομάδες κάνει πιο λαμπερές τις μέρες μας, εκτινάσσοντας τον υδράργυρο και οδηγώντας έντομα και φυτά σε... παράκρουση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης, ότι στη νότια ειδικά Κρήτη βλέπει κανείς το παράδοξο για την εποχή να έχουν ανθίσει παπαρούνες και μαργαρίτες σε μεγάλη έκταση, ενώ υπάρχουν ακόμα και έντομα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έπρεπε να κυκλοφορούν ανάμεσά μας αυτή την εποχή.

Αυτό λύνει ίσως και την απορία που έχουμε όλοι για την ύπαρξη κουνουπιών μέσα στο Γενάρη, καθώς για να εξαφανιστούν πρέπει να κάνει αρκετό κρύο για πολλές ημέρες, κάτι άγνωστο για τον παράξενο φετινό χειμώνα.

Παντού τα ίδια

Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν αποτελούν αποκλειστικότητα της Κρήτης ή της Ελλάδας, αλλά και μεγάλου μέρους της δυτικής Ευρώπης, ακόμα και της Αμερικής, όπου άνθισαν κερασιές στην Ουάσινγκτον και ανοιξιάτικα δέντρα σε πολλές πόλεις της γηραιάς ηπείρου. Για το νησί μας δεν έχει ακόμα παρατηρηθεί ανθοφορία δέντρων εκτός εποχής, εκτός ίσως από το γεγονός ότι πολλά δεν έχουν ακόμα ρίξει τα φύλλα τους, όπως συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες. Για τα δε φυτά το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί μεν και σε άλλες χρονιές, ειδικά για εκείνα που καθορίζουν την ανθοφορία τους με βάση την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία, να έχουν εμφανίσει άνθη μέσα στις ζεστές μέρες του χειμώνα, όχι όμως σε τέτοια έκταση.

Όσον αφορά στα «γυμνά» βουνά, η εικόνα επίσης έχει αντίστοιχη στην Ευρώπη, καθώς μόνο τις τελευταίες μέρες, μετά την ψυχρή εισβολή που θα μας «αγγίξει» τις επόμενες ώρες, άρχισαν να βλέπουν... άσπρες μέρες τα όρη της γηραιάς, και κυρίως οι Άλπεις.

Η κακοκαιρία

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κακοκαιρία που θα μας «χτυπήσει» από το μεσημέρι της Κυριακής θα είναι σε θέση να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση και να αποφύγουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη σκόνη που θα φέρει από την Αφρική ο σημερινός νοτιάς και θα κρατήσει ψηλά τη θερμοκρασία θα διαδεχτεί από το μεσημέρι της Κυριακής μια πρόγευση χειμώνα, που από το επιδόρπιο θα περάσει στο... κυρίως πιάτο τη Δευτέρα, με κρύο, νερό και χιόνια. Η βουτιά του υδράργυρου θα είναι αξιοσημείωτη, καθώς από τους 20 βαθμούς Κελσίου θα πέσει κατακόρυφα πάνω από 10 βαθμούς, ενώ αυτό που φαίνεται ως τάση επί του παρόντος είναι ότι ολόκληρος ο υπόλοιπος Γενάρης θα κυλήσει σε αυτούς τους ρυθμούς, πλην βεβαίως απροόπτου, αφού η πρόγνωση σε αυτό το επίπεδο, σε βάθος χρόνου, ενέχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Σε καμιά περίπτωση όμως, τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες, δε θα είναι η κακοκαιρία του αιώνα, όπως περιγράφηκε, ή της 25ετίας, αλλά μια τυπική κακοκαιρία για την εποχή. Από εκείνες που θα έπρεπε να έχουμε, και ως τα τώρα, με εξαίρεση την Πρωτοχρονιά, δεν είχαμε.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια