Ειδήσεις

"Μυστήριο" με έλεγχο σε κρουαζιερόπλοιο που έδεσε στη Σούδα

"Περιπέτεια" εν πλω έζησαν επιβάτες και πλήρωμα του αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου "Fantasia" που ταξίδευε από τη Χάιφα του Ισραήλ, το οποίο κλήθηκε εκτάκτως για έλεγχο στο ναύσταθμο της Σούδας και ενώ αρχικά ο προγραμματισμός ήταν να ελλιμενιστεί στο Ηράκλειο πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Ιταλία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του καπετάνιου στις Αρχές, το πλοίο άλλαξε πορεία λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχε και νεκρός, ηλικίας 65 χρόνων, που όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες είναι Γερμανός.

Ο θάνατος του 65χρονου επιβάτη δηλώθηκε από τη σύζυγό του, με τη σορό του να μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί το Λιμεναρχείο Χανίων. Σύμφωνα ωστόσο με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατος προήλθε από καρδιολογικά αίτια.

Το κρουαζιερόπλοιο "Fantasia" με 3.393 επιβάτες και 1.259 άτομα πλήρωμα, κυρίως Αμερικανούς πολίτες, βρισκόταν στα ανατολικά της Κρήτης όταν δέχτηκε κλήση για έλεγχο και έδεσε στο χώρο όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι των Χανίων.

Πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ο πλοίαρχος είχε ήδη αλλάξει πορεία όταν ενημέρωσε για το θάνατο του επιβάτη, και μάλιστα υπήρξε εντολή διεθνούς ναυτιλιακού φορέα να δέσει στη Σούδα για να διακομιστεί ο νεκρός σε νοσοκομείο, και όχι στο Ηράκλειο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους προηγούμενους ελλιμενισμούς του πλοίου - που ήταν η Γένοβα, η Ρώμη, το Κατάκολο, ο Πειραιάς και η Ρόδος - επιβιβάστηκαν άτομα τα οποία κίνησαν υποψίες και για το λόγο αυτό υπήρξε ενημέρωση και της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.

Η αρχική εξήγηση που δόθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού για την αλλαγή πορείας του κρουαζιερόπλοιου ήταν ότι «ο ναυτικός πράκτορας αιτήθηκε αλλαγή λιμανιού και να πιάσει Χανιά αντί για Ηράκλειο, χωρίς να αναφέρει το λόγο», ενώ λίγο αργότερα δόθηκε η επίσημη πληροφόρηση ότι στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχει νεκρός επιβάτης από παθολογικά αίτια.

Τι λέει ο ο περιφερειακός διοικητής του Λιμενικού για την αλλαγή πορείας

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή του Λιμενικού Σώματος, κ. Γιώργο Σεφερειάδη, η αλλαγή στην πορεία του πλοίου ήταν γνωστή στις λιμενικές Αρχές εδώ και τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, καθώς συνεκτιμήθηκαν οι καιρικές συνθήκες και ο νότιος άνεμος που στο παρελθόν είχε προκαλέσει πρόβλημα στην πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο ίδιος θέλησε σε κάθε τόνο να αποσυνδέσει το θάνατο του επιβάτη που προέκυψε στο μεταξύ, μιλώντας για τυχαίο περιστατικό.

Το "Fantasia" κατευθύνθηκε τελικά στο ναύσταθμο της Σούδας, όπου έδεσε στις 8:30 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να εξεταστεί από ελεγκτές διεθνούς ναυτιλιακού φορέα αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ αναμένεται να αποχωρήσει από το λιμάνι το απόγευμα για το λιμάνι της Τσιβιταβέκια της Ιταλίας.

(Φωτογραφία του κρουαζιερόπλοιου από προηγούμενη άφιξή του στο λιμάνι του Ηρακλείου)

Σχόλια