Ειδήσεις

Αγριεύει ο καιρός και οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν

Στα λευκά θα ντυθεί τα επόμενα 24ωρα και η Κρήτη, με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας να δίνει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές προς τους πολίτες για να περάσει χωρίς προβλήματα και το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις μέρες, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία τους από ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να φέρει ο χιονιάς.

Συγκεκριμένα, συμβουλεύει:

* Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο κ.τ.λ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

* Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μη συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

* Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά.

* Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Για τις πλημμύρες

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση - πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.

* Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.

* Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κ.τ.λ., τα οποία να μην είναι ορατά από πεζούς και οδηγούς.

* Να εγκαταλείπουν υπόγειους χώρους και να μετακινούνται σε ασφαλές υψηλό σημείο.

* Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Για τις καταιγίδες

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια, οι υδρορροές και τα φρεάτια των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

* Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (alarm), μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

* Αν βρίσκονται στην ύπαιθρο, να μην καταφεύγουν ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοικτό χώρο, αλλά να προστατεύονται κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων. Να αποφεύγουν τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

* Να απομακρύνονται από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού. Αν βρίσκονται στη θάλασσα, να βγαίνουν αμέσως έξω.

Για τους ανέμους

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

* Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.

Για τη χιονόπτωση

* Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

* Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, με το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης, να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα.

* Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

* Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

* Σε περίπτωση αποκλεισμού μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμένουν μέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

* Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.

* Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

* Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόμους όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Σε περίπτωση ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199), το ΕΚΑΒ (166), τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 (με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος). Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους.

Χειμώνας από την Κυριακή

Η αλλαγή του καιρού στην Κρήτη ξεκινάει ουσιαστικά από αύριο Κυριακή, καθώς μετά τους σημερινούς νοτιάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες, έρχονται καταιγίδες, κρύο και χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει με βροχοπτώσεις στα δυτικά της Κρήτης, οι οποίες σταδιακά θα επεκτείνονται στα ανατολικά, από την Κυριακή. Οι βροχές κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Χιόνι την Κυριακή θα πέσει μόνο στα ορεινά του νησιού.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, εντάσεως 5-7 μποφόρ τοπικά στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Μεθαύριο Δευτέρα θα έχουμε και πάλι βροχές κατά τόπους, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Ακόμη θα υπάρξουν χιονοπτώσεις, εκτός από τα ορεινά και σε περιοχές με υψόμετρο 1.000-1.200 μέτρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσει χιόνι και σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο. Στην αρχή της ημέρας οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, εντάσεως 4-5 μποφόρ, ωστόσο γρήγορα θα μετατραπούν σε βορειοδυτικούς, βόρειους, με την έντασή τους να φτάνει μέχρι και τα 7 μποφόρ τοπικά στα πελάγη. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερη αισθητή: Το θερμόμετρο θα πέσει στους 5 βαθμούς, ενώ η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου. Τις βραδινές ώρες, εξάλλου, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν.

Την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα θα έχουμε βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ. Το κρύο θα συνεχιστεί και την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές να πέφτει στους 4 βαθμούς. Η ανώτατη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια