default-image

Αγώνας διαρκείας δικηγόρων - "Νεκρώνουν" ξανά τα δικαστήρια

Κρήτη
Αγώνας διαρκείας δικηγόρων - "Νεκρώνουν" ξανά τα δικαστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των δικηγόρων όλης της χώρας κόντρα στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε εκτάκτως στην πρωτεύουσα, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα.

Η αντίθεση του δικηγορικού κλάδου στο σχέδιο Κατρούγκαλου διατρανώθηκε μάλιστα μέσω πανδικηγορικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Αθήνας, και στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες δικηγόροι απ' όλους τους Συλλόγους της χώρας.

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν και η παρουσία των Κρητικών δικηγόρων στο συλλαλητήριο, καθώς στην Αθήνα βρέθηκαν για να διαδηλώσουν περίπου 50 δικηγόροι απ' όλο το νησί. Μιλώντας μάλιστα στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης αποκάλυψε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή δράση ενάντια στο ασφαλιστικό (συνέντευξη Τύπου και έκδοση ψηφίσματος), σε επίπεδο Ηρακλείου, μαζί με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και μηχανικοί.

Μια ακόμη εβδομάδα και βλέπουμε...

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, μετά την προχθεσινή συνεδρίασή της, αποφάσισε «τη συνέχιση των δικηγορικών κινητοποιήσεων με πανελλαδική αποχή διάρκειας, καταρχάς έως την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, όταν και θα συνέλθει η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να επανεξετάσει την περαιτέρω συνέχιση της αποχής».

Αυστηρότερες οι άδειες

Τα δικαστήρια όλης της χώρας "νεκρώνουν", λοιπόν, για τουλάχιστον 7 ακόμη ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, υπήρξε αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αδειών, των προϋποθέσεων δηλαδή που πρέπει να ισχύουν, προκειμένου κάποιος δικηγόρος να πάρει άδεια και να εργαστεί.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αποφάσισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης, τις παραγραφές-αποσβεστικές προθεσμίες, καθώς και τις αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τι γίνεται με τις αναβολές

«Για τις ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα συντρέχει περίπτωση παραγραφής για πλημμελήματα που από το χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί 6ετία σε α' βαθμό και 7ετία σε β' βαθμό. Δεν απαιτείται άδεια στην προκατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ αναφορικά με τις αναβολές, «για τη διευκόλυνση όλων, κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση - στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου - να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου».

Βροντερό κρητικό "παρών"

Στο μεταξύ, στη μεγαλειώδη προχθεσινή πορεία των δικηγόρων - στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως γιατροί, μηχανικοί και φαρμακοποιοί - η Κρήτη έδωσε βροντερό "παρών". Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα τόσο για το συλλαλητήριο, όσο και για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, περίπου 50 δικηγόροι και από τους τέσσερις Δικηγορικούς Συλλόγους του νησιού ταξίδεψαν στην Αθήνα.

Περίπου 20 δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου έδωσαν βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Από το Ηράκλειο ανεβήκαμε περίπου 20 άτομα», είπε ο κ. Ροζάκης, ο οποίος για μια ακόμη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει ασφαλιστικού: «Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στο Σώμα των δικηγόρων. Εάν εφαρμοστεί τελικά το νομοσχέδιο, θα έχουμε αθρόα έξοδος από το επάγγελμα πολύ μεγάλου αριθμού συναδέλφων, καθώς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης».

Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Κουβίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέγεθος της οικονομικής και επαγγελματικής καταστροφής των δικηγόρων σε περίπτωση εφαρμογής του νομοσχεδίου.

«Για κάποιον δικηγόρο που δηλώνει το χρόνο 15.000 ευρώ καθαρό εισόδημα, με το ισχύον καθεστώς η εισφορά υπολογίζεται περίπου στις 3.200 ευρώ», λέει ο κ. Κουβίδης και προσθέτει: «Με βάση το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, η εισφορά αυξάνεται στις 5.800 ευρώ. Ακόμη, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ακόμα και οι δικηγόροι που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, καλούνται να καταβάλλουν εισφορά ύψους 2.500 ευρώ».

Ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο Άρης Ροζάκης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή δράση (με έκδοση ψηφίσματος και συνέντευξη Τύπου) των δικηγόρων του Ηρακλείου με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι μηχανικοί, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη "μάχη" ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Την ερχόμενη Τρίτη, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στη 1 το μεσημέρι. Η γενική συνέλευση θα λάβει χώρα στη νέα αίθουσα του Συλλόγου, στην οδό Θεοτοκοπούλου 28. Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι το ασφαλιστικό και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News