Ειδήσεις

Στις 12 το παγκρήτιο συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων του δημόσιου και ευρύτερα δημόσιου τομέα. Απεργία για τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε από την πλευρά της, χθες, η ΓΣΕΕ, όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και γενικότερα για την υλοποίηση στη χώρα μας του τρίτου μνημονίου!

Η συγκέντρωση του Ηρακλείου, που είναι παγκρήτια, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι σήμερα, στην πλατεία Ελευθερίας, από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ. Ανάλογες διαμαρτυρίες οργανώνονται επίσης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργου Στρατήγη, που λέει: «Σε μια μέρα και με μια απόφαση καταργούνται χωρίς σχέδιο δικαιώματα χρόνων που κερδήθηκαν με αγώνες. Φτάνει μόνο η εντολή των δανειστών για να γίνει αυτό».

Σε αγωνιστικό παλμό παραμένει και το ΠΑΜΕ, που ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις εντός του μήνα.

Η ΓΣΕΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, «εκτιμώντας τη σκληρή πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές με την εφαρμογή-υλοποίηση των καταστροφικών για την κοινωνία και την οικονομία όρων του τρίτου μνημονίου, αλλά και με επίκεντρο το ασφαλιστικό».

Ακόμη, αποφάσισε:

Τη συνέχιση των απεργιακών αγώνων και άλλων μορφών κινητοποιήσεων πέραν της 4ης Φεβρουαρίου, με εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής τους.

Το συντονισμό του απεργιακού αγώνα με άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς), αυτοαπασχολούμενους, «που ισοπεδώνονται από τις προωθούμενες ασφαλιστικές απορρυθμίσεις και γενικότερα τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, κατ' εντολή των δανειστών και των αγορών».

Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει και μετατρέπει το κοινωνικό ζήτημα του ασφαλιστικού σε δημοσιονομικό θέμα, καταργώντας κάθε μέτρο και αίσθημα δικαίου, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εργαζομένων απέναντι στην άλλη και τους συνταξιούχους τον έναν απέναντι στον άλλον. Παράλληλα, καλεί σε μαζική συμμετοχή τον κόσμο στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Οι ναυτεργάτες

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη 20 και 21 Ιανουαρίου, αντίστοιχα, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Οι εκπαιδευτικοί

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου. «Όλη αυτή η καταιγίδα των βάρβαρων μέτρων ετοιμάζει έναν κοινωνικό μεσαίωνα, με κύριο χαρακτηριστικό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος περίθαλψης - σύνταξης - υγείας και τη συνακόλουθη λαϊκή εξαθλίωση, που παραπέμπει ευθέως σε τριτοκοσμικές συνθήκες ισοπέδωσης κάθε έννοιας λαϊκού δικαιώματος, με δεδομένη τη δραματική αύξηση της ανεργίας (1.800.000), την ελαστική απασχόληση, το μισθολόγιο της πείνας, τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή των μικρομεσαίων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παράταξη, που καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στο Ηράκλειο ολόκληρη την κοινωνία.

Κάλεσμα ΛΑΕ

Κάλεσμα συμμετοχής στο «παλλαϊκό συλλαλητήριο για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη διακοπή της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το θέμα του ασφαλιστικού», όπως αναφέρει, απευθύνει για σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας και η Λαϊκή Ενότητα.

«Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό αποτελεί την ταφόπλακα για το δημόσιο, αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, και νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Στο ΠΑΓΝΗ

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας ότι συμμετέχει στην παγκρήτια συγκέντρωση των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, στις 12 το μεσημέρι σήμερα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια