default-image

Μπουρκίνα Φάσο: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ισλαμιστών

Κόσμος
Μπουρκίνα Φάσο: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ισλαμιστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριάντα άνθρωποι, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά από τη νέα αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν αργά την Παρασκευή ένοπλοι ισλαμιστές σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Μπαμάκο (Μάλι) και την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο "Splendid" στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου και άνοιξαν πυρ, κρατώντας ομήρους δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και αρκετούς πολίτες ευρωπαϊκών κρατών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο (με τη συνδρομή και Γάλλων κομάντο) για την απελευθέρωση των ομήρων από το ξενοδοχείο έληξε μετά από πολλές ώρες. Σύμφωνα με τις Αρχές, η επιχείρηση -η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής- ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ, συνολικά 126 άνθρωποι, από τους οποίους 33 τραυματίες, απελευθερώθηκαν και τρεις δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας. Οι δράστες, δύο Αφρικανοί και ένας Άραβας, παρίσταναν τους ένοικους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου.

Κατά την επιχείρηση, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διενεργώντας έρευνα στο εσωτερικό του κτηρίου, ανέφεραν πως στρατιώτες εντόπισαν 10 πτώματα στην ταράτσα της καφετέριας-εστιατορίου Cappuccino, πολύ κοντά στο "Splendid", όπου είχαν μπει αρχικά οι ένοπλοι.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο. Αφού κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα αναμονής, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, άρχισαν να προχωρούν με προσοχή στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου εν μέσω πυροβολισμών, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε οχήματα έξω από το ξενοδοχείο, ενώ στη συνέχεια πάνοπλοι αστυνομικοί με μάσκες στο πρόσωπο μπήκαν στο "Splendid Hotel".

Το ξενοδοχείο "Splendid" διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα χρησιμοποιείται επίσης από εργαζομένους σε αεροπορικές εταιρείες, ενώ γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, με την ονομασία Barkhane. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.

Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών γύρω στις 19:45 τοπική ώρα χθες, όταν ξέσπασαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις.

Στόχος των δραστών ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες. Η επίθεση εκεί είχε «αρκετούς νεκρούς», όπως ανέφερε εργαζόμενος.

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου αναφέροντας έναν πρώτο απολογισμό (τουλάχιστον «20 νεκρών», όπως είπε), επικαλούμενος τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί, διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς «περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους».

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες «με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί».

Δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν αμέσως τη γειτονιά αυτή, ενώ συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, όπου περίπου δέκα αυτοκίνητα κάηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για «τρομοκρατική επίθεση» και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς το γειτονικό Νίγηρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας.

Η πρωτοφανής επίθεση στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Φάσο συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Καμπορέ, ο οποίος εξελέγη στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο "Radisson Blu" στο Μπαμακό. Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει το θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μάλι. Ένοπλοι κρατούσαν σε ομηρία επί ώρες περίπου 150 πελάτες και υπαλλήλους, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων του Μάλι, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στελέχη του ΟΗΕ. Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν. Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαμακό ανέλαβαν δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις: στις 20 Νοεμβρίου η Αλ-Μουραμπιτούν και στις 22 Νοεμβρίου το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μάλι).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News