Ειδήσεις

Σπ. Δανέλλης: Κραυγή αγωνίας των Ελλήνων οινοπαραγωγών

Απόσυρση της επιβολής ΕΦΚ στον οίνο τώρα, ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου με το "Ποτάμι" κ. Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας ότι με την επιβολή του ειδικού φόρου, πλήττονται εκατοντάδες οινοποιητικές μονάδες, οι άνω των 20.000 απασχολουμένων σε αυτές, καθώς και 200.000 αμπελουργοί ανά την Επικράτεια.

Ο κ. Δανέλλης επισημαίνει πως «οι Έλληνες οινοπαραγωγοί αποφάσισαν να κλείσουν τα οινοποιεία τους στις 25 Ιανουαρίου, μήπως και η κυβέρνηση συγκινηθεί επιτέλους, σε σχέση με το άστοχο και καταστροφικό μέτρο που η ίδια επέλεξε ως "ισοδύναμο", για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί».

Ωστόσο όπως αναφέρει «από την πρώτη στιγμή, όλοι όσοι γνωρίζουμε τον τομέα είπαμε πως το μέτρο θα είναι όχι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά κυρίως καταστροφικό για την ελληνική οινοπαραγωγή», ενώ διευκρινίζει πως «δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες οινοποιητικές μονάδες και οι άνω των 20.000 απασχολουμένων σε αυτές, αλλά είναι και οι 200.000 αμπελουργοί ανά την Επικράτεια που πλήττονται».

Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη «η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτόν τον αψυχολόγητο φόρο δυναμιτίζει έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του ολοένα και μειούμενου πρωτογενούς τομέα της χώρας, που με την εξωστρέφειά του και την ποιοτική του παραγωγή, δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση».

Το προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη μεθεπόμενη Δευτέρα, τονίζει ο κ. Δανέλλης «ας μείνει μόνο μια συμβολική κίνηση, την οποία δεν θα διαδεχθεί ένα πραγματικά ζοφερό μέλλον, χωρίς Έλληνες οινοποιούς και αμπελουργούς, χωρίς ελληνικό κρασί».

Κλείνοντας επισημαίνει: «Η μέχρι τον Απρίλιο αναστολή της υποχρέωσης των οινοπαραγωγών για προκαταβολή του ΕΦΚ στην οποία η κυβέρνηση εξ ανάγκης υποχρεώθηκε, ας την κάνει να κατανοήσει το ανεφάρμοστο του, ούτως ή άλλως, αδιέξοδου σχεδιασμού της. Απόσυρση της επιβολής ΕΦΚ στον οίνο τώρα».

Σχόλια