Ειδήσεις

Λερναία Ύδρα οι παράνομοι παιδότοποι

Ως Λερναία Ύδρα χαρακτηρίζεται το πρόβλημα με τους παιδότοπους που "βαφτίζονται" ψευδώς ως παιδικοί σταθμοί σε όλη την Κρήτη με παιδικές ψυχές να στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα μικρά παιδιά.

Ακόμη και το λουκέτο που μπήκε πρόσφατα σε παιδότοπους στο Ηράκλειο, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν λουκέτο… μιας μέρας, καθώς άνοιξαν και πάλι παρανόμως, ενώ την ίδια ώρα ο Παγκρήτιος Σύλλογος Παιδικών Ιδιωτικών Σταθμών της Κρήτης ανακαλύπτει και νέους παράνομους χώρους ή αλλιώς… αποθήκες παιδικών ψυχών, στοιχεία τα οποία καταγράφει στο πλαίσιο μιας μεγάλης απογραφής για τα… κακώς κείμενα στον ευαίσθητο αυτό χώρο που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε επίπεδο χώρας, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Παιδικών Ιδιωτικών σταθμών κ. Γιώργος Πιντζόπουλος, «οι παιδότοποι που λειτουργούν παράνομα ως παιδικοί σταθμοί ανέρχονται σε 15 στο νομό Χανίων, σε πέντε στο νομό Ρεθύμνης, σε έναν στο νομό Λασιθίου, ενώ πάνω από είκοσι λειτουργούν παρανόμως στο νομό Ηρακλείου, στοιχεία που συλλέγονται για να αποσταλούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία».

Όπως τονίζει για πολλοστή φορά ο κ. Πιντζόπουλος, «οι γονείς θα πρέπει να ζητάνε τις άδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων ενώ παράλληλα να μην πείθονται με τις… δικαιολογίες που τους αναφέρουν».

Από την άλλη, ο κ. Πιντζόπουλος εκφράζει την ικανοποίηση του για τα άμεσα αντανακλαστικά από πλευράς υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου, οι οποίες όπως είπε έπραξαν τα δέοντα καθώς πριν επτά μήνες έδωσαν σχετικές εντολές για το κλείσιμο 10 παιδότοπων οι οποίοι λειτουργούσαν ψευδώς ως παιδικοί σταθμοί.

«Από τους 10 παιδότοπους, μόνο οι 2 κίνησαν τις σχετικές διαδικασίες για να γίνουν "νόμιμοι", ενώ οι υπόλοιποι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Δυστυχώς, κάποιοι παιδότοποι έκλεισαν τυπικά για μια μέρα και εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα παρανόμως, κάτι που γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες όπως μας είπαν θα πράξουν τα δέοντα», ανέφερε στο neakriti.gr ο κ. Πιντζόπουλος, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι «στη πρώτη φάση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου στους συγκεκριμένους παιδότοπους διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής».

Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής όλης της παράνομης δραστηριότητας στον ευαίσθητο αυτό χώρο σε επίπεδο χώρας, με τη σχετική καταγραφή να ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2016 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την καταγραφή θα δημοσιοποιηθούν στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και διεθνώς, ενώ θα τονιστεί η ανάγκη πολιτικής παρέμβασης, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών παιδικών σταθμών κ. Γιώργος Σταθόπουλος, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο Κρήτης και κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου, όπου Αστυνομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκαν, όπως είπε στα σχετικά αιτήματα, με την παρανομία να είναι πλέον ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας, όπου το φαινόμενο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όπως μας εξήγησε η παρανομία έχει πολλές πτυχές. Για παράδειγμα, παιδικοί σταθμοί που έχουν άδεια για παιδιά από 2,5 έως 5 ετών και παίρνουν παιδιά κάτω των 2,5 ετών, επίσης είναι παράνομοι.

Άλλο παράδειγμα ασυδοσίας: Ορισμένοι πτυχιούχοι νηπιαγωγοί που είναι άνεργοι, διαμορφώνουν δωμάτια για να λειτουργήσουν ως παιδότοποι παρανόμως. «Δεν τους ξέρει κανείς, παρά μόνο η… μάνα τους. Εκτός του ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης προστασία του παιδιού», επισήμανε ο κ. Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδικών σταθμών όπου "φαίνεται" μόνο ο Ιδιοκτήτης και όχι το αναγκαίο προσωπικό.

«Στην Αθήνα, υπάρχουν δύο παιδικοί σταθμοί, όπου ο Ιδιοκτήτης, είναι: Ιδιοκτήτης, διευθυντής, οδηγός, παιδαγωγός, μάγειρας, καθαριστής, συντηρητής κ.ά.!» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να είναι προσωποποιημένες και με υπαρκτό προσωπικό.

Ο κ. Σταθόπουλος εκτιμά ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σημαντικό βαθμό και σε όλα τα επίπεδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε σχέση με τη διεξαγωγή Πανελλήνιου Συνεδρίου στην Κρήτη, με ομιλητές και διακεκριμένους επιστήμονες από πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι θα θέσουν το ερώτημα για το αν πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα στη προσχολική ηλικία από 2,5 έως 5 ετών; Και αν ναι, τι είδους πρόγραμμα;

Ζητούμενο σύμφωνα με τον ίδιο είναι να υπάρξει αξιολόγηση και στην ποιότητα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, ζήτημα που θα αναπτυχθεί σε βάθος στο Πανελλήνιο συνέδριο.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του Πανελλήνιου Συνεδρίου, καθώς προηγείται η διεξαγωγή προσυνεδρίων σε Ρόδο, Γιάννενα και Αθήνα.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια