Ειδήσεις

Έργο-σταθμός η νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων

Οριστική, βιώσιμη και αειφόρα λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης αναμένεται να δώσει το έργο "Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίηση του Οργανικού Κλάσματος" που εντάχθηκε για χρηματοδότηση ύψους 31,98 εκατ €, μετά τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση.

Η μονάδα αποτελεί πυλώνα του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης ενώ πρόκειται για ένα έργο-σταθμό για ολόκληρη την χώρα καθώς θα πραγματοποιηθεί με δημόσια χρηματοδότηση.

Ενσωματώνει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα καταστήσει την Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρα στη χώρα μας.

Το έργο θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου σε έκταση 200 στρεμμάτων που ανήκει στο Δήμο.

Η μονάδα μελετήθηκε και αδειοδοτήθηκε με ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, υλοποιώντας ένα έργο-όραμα του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος πριν από πέντε και πλέον χρόνια ξεκίνησε την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, εξασφάλισε τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων και ήδη σήμερα παραδίδει την πρώτη ένταξη των έργων αυτών. Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΕΣΔΑ Κρήτης αποτελεί σχεδιασμό κοινωνικά αποδεκτό που προάγει την αποκέντρωση, την αρχή της εγγύτητας, και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας επιστημόνων, τεχνικών και εργατικού προσωπικού, συμβάλλοντας στην παραμονή των νέων στον τόπο καταγωγής τους.

Ιδιαίτερη συμβολή στη χωροθέτηση της μονάδας, στην αποδοχή της από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο του δήμου Χερσονήσου είχε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο οποίος περιέβαλε με εμπιστοσύνη το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ και τα στελέχη του, συνέβαλε στην πολιτική επιλογή των τεχνολογιών διαχείρισης που επελέγησαν θέτοντας παράλληλα τις ασφαλιστικές δικλίδες για τη λειτουργία του έργου με τη μέγιστη περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς η περιοχή που θα φιλοξενηθεί η μονάδα είναι σπουδαίος τουριστικός προορισμός για το νησί.

Ο Δήμος Χερσονήσου ευελπιστεί ότι η ολοκλήρωση του έργου θα είναι ταχύτατη από την πλευρά των διαδικασιών και θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, η οποία πρόκειται να αποτελέσει μοντέλο διαχείρισης και περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Σχόλια