Ειδήσεις

Ζωντάνεψαν τα... Λιοντάρια μετά από δέκα χρόνια

Ζωντάνεψε σήμερα, μετά από δέκα χρόνια, η κρήνη Μοροζίνη καθώς από τα στόματα των τεσσάρων επιβλητικών λιονταριών που δεσπόζουν στην κορυφή της άρχισε να τρέχει ξανά νερό.

Η υδροδότηση του μνημείου, το οποίο αποτελεί στολίδι για το κέντρο της πόλης, γίνεται από το φράγμα Αποσελέμη, ενώ, όπως είχε αναφέρει το neakriti.gr, το νερό θα περνάει από ειδική επεξεργασία και φίλτρα προκειμένου να μην προκαλεί φθορές στο μνημείο.

Το χρόνιο και πάγιο αίτημα των Ηρακλειωτών υλοποιήθηκε μετά από την παρέμβαση του Δήμου, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Χωροταξικού Σχεδιασμού-Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης με τη ΔΕΥΑΗ, την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Τη διαδικασία υδροδότησης της Κρήνης Μοροζίνι παρακολούθησε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός καθώς και οι αντιδήμαρχοι Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, Παιδείας κ. Μαρία Καναβάκη, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γιάννης Ρασούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Νίκος Φακουρέλης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μανόλης Χαιρέτης. Επίσης τη διαδικασία παρακολούθησε και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου σε δηλώσεις υπογράμμισε ότι «η Κρήνη Μοροζίνι μετά από 10 χρόνια έχει και πάλι νερό, αυτή τη φορά από το φράγμα Αποσελέμη και πρόκειται για ένα θέαμα που έχει ενθουσιάσει τους Ηρακλειώτες».

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε:

• το νερό που τροφοδοτεί την κρήνη να προέρχεται από το φράγμα Αποσελέμη που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μια τέτοια λειτουργία σε μνημείο,

• τον επαρκή καθαρισμό του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου από ζεόλιθο ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο,

• συνεχή έλεγχο, παρακολούθηση, και καθαρισμό της κρήνης.

Η εκ νέου υδροδότηση της κρήνης συμβάλλει στην ανάδειξη όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα, αφού αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της γλυπτικής του 17ου αι. στην Κρήτη, αλλά και ως τεχνικό έργο για την εποχή εκείνη αξιοθαύμαστο ως προς τη σύλληψη και την κατασκευή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοροζίνι αποφάσισε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου με τη συνδρομή ειδικών μηχανικών της Βενετίας για να μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Γιούχτα, πάνω από τις τρεις Καμάρες και το Αραβοβυζαντινό τείχος για να καταλήξει στην κρήνη.

Η κρήνη Μοροζίνη με το τρεχούμενο νερό της θα δώσει νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο καθώς θα αποτελεί μια μικρή όαση μέσα στην πόλη.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια