default-image

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας

Κρήτη
Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρέμασαν τις ποδιές τους για δύο ώρες, χθες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΠΑΓΝΗ, σε μια στάση εργασίας από τις 8 μέχρι και τις 10 το πρωί, που θα έχει και συνέχεια, με νέες στάσεις εργασίας και 24ωρες κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα, με στόχο να υψώσουν τη γροθιά τους, για να μην αφήσουν να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμος, όπως το χαρακτηρίζουν. Απευθύνουν κάλεσμα σε ολόκληρη την κοινωνία, να δείξει κατανόηση στις κινητοποιήσεις τους αλλά και να συστρατευτεί μαζί τους, γιατί «αν ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό, θα κατεδαφιστεί κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης»!

Στα τέλη Ιανουαρίου κατατίθεται το επίμαχο νομοσχέδιο και στις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να ψηφιστεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Ο πρόεδρος του οργάνου, Δημήτρης Βρύσαλης, τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι γιατροί και νοσηλευτές ενώνουν τη φωνή και τη γροθιά τους, κόντρα σε αυτό το νομοσχέδιο, ξεκινώντας σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων.

«Κουβεντιάσαμε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, και ταυτόχρονα για άλλη μια φορά διατυπώσαμε την απόφασή μας, αυτός ο νόμος να μη φτάσει καν στη Βουλή και βεβαίως, αν πάει, με τους αγώνες μας οι εργαζόμενοι να τον αφήσουμε να μείνει μόνο στα χαρτιά», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Θεωρούμε ότι είναι πρώτιστο καθήκον για τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα θα πρέπει να ξέρουμε ότι το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν αφορά μόνο τα χρόνια συνταξιοδότησης και τη σύνταξη, αλλά αφορά και το ζήτημα της υγείας, των φαρμάκων, των επιδομάτων μητρότητας, των επιδομάτων ασθένειας που οι εργαζόμενοι έχουν, καθώς και τους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας μέσα στα νοσοκομεία», λέει ο συνδικαλιστής.

Οι εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) διεκδικούν, μεταξύ των άλλων, να ενταχθούν τα επαγγέλματα στο χώρο της Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά, με ανάλογη μείωση του χρόνου για τη συνταξιοδότησή τους, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που είχαν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να υπάρξει μαζική αγωνιστικότητα όλων των εργαζομένων προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξάλλου, διεκδικούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-λαιμητόμο, όπως το χαρακτήρισαν, αλλά και δημόσια-δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Χθες εξάλλου αποφασίστηκε, την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου και την ημέρα ψήφισής του, απεργία στο χώρο των νοσοκομείων και στο χώρο της υγείας, ενώ μέχρι τότε θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές. Αυτές οι μορφές μπορεί να είναι συγκεντρώσεις στην πύλη του κάθε νοσοκομείου, είτε και συλλαλητήρια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του ΠΑΓΝΗ, όπου και θα ενημερώνεται ο κόσμος που θα καταφτάνει στο νοσοκομείο για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει αν περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι «αυτός ο αγώνας, για να έχει επιτυχία, θα πρέπει να δοθεί μαζί με τους ασθενείς. Αυτός ο κόσμος που σήμερα έρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο, αν περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, όχι μόνο δε θα μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του, να κάνει τις εξετάσεις του, που και τώρα δυσκολεύεται, αλλά αυτή η όποια δωρεάν παροχή που υπάρχει σήμερα και αυτή θα καταργηθεί, στο όνομα της βιωσιμότητας των ταμείων και των ασφαλιστικών παροχών»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News