default-image

Η κυβέρνηση "τρέχει" το ασφαλιστικό ενόψει αξιολόγησης

Ελλάδα
Η κυβέρνηση "τρέχει" το ασφαλιστικό ενόψει αξιολόγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "υποδοχή" του ασφαλιστικού από τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν περίπου... η αναμενόμενη, αφού ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες και εξειδικεύσεις, με ιδιαίτερη μνεία για τα δημοσιονομικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύεται από την ανάγκη να προχωρήσει εντός του χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ευρωπαϊκό μαραθώνιο και στον απόηχο των μηνυμάτων του Eurogroup, αλλά και της άφιξης των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει στροφές. Συσκέψεις, δε, αναμένονται εντός της ημέρας και υπό τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Οικονομικών να προχωρά σε "απολογισμό" για τις επαφές του.

Εξάλλου την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είπε πως το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όσο και για δημοσιονομικά ζητήματα.

Αναζητούν... συμμαχίες

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί όχι μόνο να μηδενίσει πιθανές "διαρροές" από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να διαμορφώσει, εγχείρημα αρκετά δύσκολο, κοινοβουλευτικές συμμαχίες ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ήταν αυτός που είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης θα είναι μεγαλύτερος των 153».

Με το νομοσχέδιο λοιπόν να βρίσκεται υπό διαμόρφωση και να αποτελεί "αιτία πολέμου" για το ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός συναντάται στις 12 στο Μέγαρο Μαξίμου με το γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η πρόσκληση "έφυγε" από την κυβέρνηση και έγινε δεκτή από τον Περισσό, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο γ.γ. του ΚΚΕ δεν είχε δώσει το "παρών", πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα θα έχει την απαραίτητη ενημέρωση για να κλείσει ένας "κύκλος".

Ήταν ακριβώς μια βδομάδα πριν πάντως, όταν μια δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ περικύκλωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Κίνηση που για πολλούς αποτέλεσε "μόνο την αρχή", σε σχέση με τις δυναμικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν όταν έρθει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το iefimerida.gr, σχολιάζουν ακόμη ότι και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει πιθανότατα και μια ακόμα εκκρεμούσα συνάντηση του πρωθυπουργού, αυτή με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Τετ-α-τετ, που σε κάθε περίπτωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν και ο κ. Λεβέντης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό με το οποίο διαφωνεί.

Σε παράλληλη τροχιά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την όποια συναίνεση, τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά από Δευτέρα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται και οι επικεφαλής των θεσμών, με τις διαπραγματεύσεις να παραμένει άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Σε ό,τι αφορά πάντως στη στάση του ΔΝΤ, κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κοντραριστούμε με την Ευρώπη» από τη στιγμή που το Ταμείο βάζει το θέμα του χρέους, ωστόσο διευκρινίζουν πως «θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του δίχως να ζητά μεταρρυθμίσεις που δεν είναι ανεκτές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News