default-image

"Έμφραγμα" στους οινοποιούς από την επιβολή φόρου (video)

Οικονομία
"Έμφραγμα" στους οινοποιούς από την επιβολή φόρου (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια και σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτα προβλήματα που μπλοκάρουν τη λειτουργία των οινοποιείων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, εμφανίστηκαν ελάχιστες μέρες από την έναρξη ισχύος του νόμου για την επιβολή του ΕΦΚ 0,20 στο κρασί, όπως λένε σε κάθε τόνο οι οινοποιοί και της Κρήτης, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί θα μπουν μαζικά λουκέτα σε οινοποιεία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την αμπελουργία.

Στα πλαίσια αυτά, οι οινοποιοί όλης της Ελλάδας και της Κρήτης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού στις 25 Ιανουαρίου θα κλείσουν συμβολικά τα οινοποιεία τους για να προβάλουν στο παρόν μια πιθανή εικόνα του κοντινού μέλλοντος χωρίς οινοποιεία και συνεπώς χωρίς αμπελουργία και ελληνικό κρασί.

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο ΕΦΚ, τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, με εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου.

Αν και η βασική αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_lnmnanys/

Οι οινοποιοί ζητούν άρση του μέτρου ή έστω αναστολή έως το Μάιο, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα τα οινοποιεία και οι κρατικές υπηρεσίες, ενώ ετοιμάζονται να προσφύγουν νομικά. Οι ίδιοι επίσης ετοιμάζονται για προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News