default-image

Νέα σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη

Κρήτη
Νέα σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα σελίδα στο "καυτό" θέμα που σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης ανοίγει με την προέγκριση των δύο έργων που αφορούν στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε Αμάρι και Χερσόνησο, ύψους 73,5 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης.

Με την εξέλιξη αυτή που μετέφερε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης ο περιφερειάρχης την Πέμπτη, επί της ουσίας τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να τρέξουν από αύριο κιόλας τις διαδικασίες για τα δύο σημαντικά αυτά έργα που εκτιμώνται ως σημαντική εξέλιξη στο θέμα συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα έκανε γνωστό ότι με απόφαση του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ θα μπορούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων, που καθυστέρησαν λόγω δυσκολιών να εκπονηθούν, να γίνουν μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης, κερδίζοντας έτσι χρόνο από τις διαδικασίες.

Ειδικότερα ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι αποτελεί δικαίωση και επιβράβευση για την Περιφέρεια Κρήτης ο περιφερειακός της σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνεδρίαση της ΠΕΔ στη Λότζια ανακοίνωσε τις αποφάσεις για προένταξη των 2 έργων για την κατασκευή μονάδων-εργοστασίων απορριμμάτων σε Χερσόνησο και Αμάρι, με συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Παρέδωσα σήμερα στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και στον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ-δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Μαστοράκη, δυο αποφάσεις για προένταξη 2 έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αφορούν τη Χερσόνησο και το Αμάρι. Τα δυο εργοστάσια, προϋπολογισμού 73,5 εκατ. ευρώ, και η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από αύριο το πρωί ως δημόσιο έργο, κάτι πολύ σημαντικό, εξέλιξη που δικαιώνει την Περιφέρεια Κρήτης για έναν ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Είναι μια δικαίωση όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Σκουρλέτης, στέλνει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας ως προένταξη τα δυο αυτά έργα».

«Έχουμε λάβει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Χαρίτση, τους κωδικούς από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημοπράτηση και ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία από τους φορείς που θα υλοποιήσουν αυτά τα έργα», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Με όλο τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για τη διασφάλιση των 108 εκατ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ και 10 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης οι υλοποιήσιμοι στόχοι μας δε σταματούν εδώ. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων που είναι μέσα στην πρόταση που έχουμε κάνει για όλη την Κρήτη, ο επόμενος στόχος είναι να έχουμε και το μηχανολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται όλοι οι Δήμοι από απορριμματοφόρα, σταθμούς μεταφόρτωσης και ό,τι άλλο απαιτείται».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει και την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων των Δήμων που θα ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, αν και δεν έγκειται στις αρμοδιότητές της.

«Αναλαμβάνουμε επίσης κάτι σημαντικό, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει και κάνει όλα τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια των Δήμων. Εμείς θα ξεκινήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα για να τα κάνουμε στους υπόλοιπους Δήμους όλα αυτά τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια και μέσα σε δυο μήνες θεωρώ ότι μπορούν να ολοκληρωθούν ούτως ώστε αυτά θα είναι ενσωματωμένα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Ως Περιφέρεια για άλλη μια φορά μπαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε τους πόρους και υλοποιούμε προς όφελος των πολιτών της Κρήτης», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News