Ειδήσεις

"Μπλακ άουτ" στη χώρα από αγρότες και της Κρήτης

Βγαίνουν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ενώ η Κρήτη φαίνεται να προσανατολίζεται για την ημέρα εκείνη σε παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Θα ακολουθήσουν όμως κι άλλες κινητοποιήσεις, στις 28 του μήνα στη Θεσσαλονίκη, και σε μεταγενέστερη ημερομηνία κάθοδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων από την υπόλοιπη Ελλάδα προς την Αθήνα, όπου και θα γίνει εντονότατη μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο Μαξίμου και στη Βουλή.

Η απόφαση των κινητοποιήσεων πάρθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη σε μια μαζική συγκέντρωση, όπου και συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι απ' όλη τη χώρα, προερχόμενοι από 11 μεγάλες αγροτικές οργανώσεις. Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού στη διοργάνωση κινητοποιήσεων, ξεκινώντας με τα συλλαλητήρια σε κάθε περιοχή της χώρας, για την ερχόμενη Τετάρτη στις 20 του μήνα.

Όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που συμμετείχε μαζί με πολλούς Κρητικούς στη γενική συνέλευση της Θεσσαλονίκης, τα αιτήματα είναι κοινά και την ίδια μέρα σε κάθε περιοχή θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, που σε ό,τι αφορά την Κρήτη η μορφή τους θα καθοριστεί μέσα στο σαββατοκύριακο, σε συνεδρίαση του οργάνου.

«Μιλάμε για μια μαζική συνέλευση. Μετείχε όλη η Ελλάδα. Μιλάμε για 11 κορυφαίες πανελλαδικές οργανώσεις. Το όργανο το οποίο μας εκπροσωπεί όλους σε πανελλαδικό επίπεδο και θα παίρνει σχετικές αποφάσεις το ονομάσαμε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ελλάδος», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών.

«Η κάθε περιοχή θα κάνει τις δικές της κινητοποιήσεις και θα έχει τη δική της μορφή αγώνα», καταλήγει ο κ. Ιερωνυμάκης, που θα συγκαλέσει μέσα στην αυριανή ή τη μεθαυριανή μέρα σε συνεδρίαση την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών, για να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης τόνισε στo neakriti.gr ότι «στις 28 του μήνα, που θα είναι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αγρότες και κτηνοτρόφοι απ' όλη την Ελλάδα θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη, δε θα αφήσουμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τα εγκαίνια, αλλά θα τα κάνουμε εμείς, διαδηλώνοντας»...

Ο κ. Χιλετζάκης κάνει λόγο για κινητοποιήσεις διαρκείας, αφού, όπως ξεκαθαρίζει, η αρχή των πανελλαδικών κινητοποιήσεων θα γίνει στις 20 του μήνα και όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει στις θέσεις της για φορολογικό, ασφαλιστικό, επιδοτήσεις κ.λπ., ο κόσμος της υπαίθρου θα κλιμακώνει τον αγώνα του, μέχρι τελικής δικαίωσης.

Επόμενες φάσεις

Όπως αποφάσισαν χθες οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη μεγάλη συνέλευση της Θεσσαλονίκης, αν από τις κινητοποιήσεις της 20ής Ιανουαρίου η κυβέρνηση δεν πάρει το μήνυμα, θα ακολουθήσει μεγάλο συλλαλητήριο στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα οργανωθεί κάθοδος των διαδηλωτών στην Αθήνα, προκειμένου η φωνή της αγροτιάς θα φτάσει στο Μαξίμου και στην ελληνική Βουλή.

Στις ομιλίες των αγροτών κυριάρχησε το ενωτικό πνεύμα, ενώ η ατάκα της ημέρας ανήκει στο συνδικαλιστή Χρήστο Σιδερόπουλο, ο οποίος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «μάγκα των μπλόκων κάποτε», ο όποιος τώρα όμως «μένει μακριά από το λαό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Σας βοηθάμε»

«Η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε βοηθά ιδιαίτερα την αγροτιά», υποστήριξε όμως από την πλευρά του χθες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος στη Βουλή.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι 1,1 εκατ. αγρότες «θα καταβάλουν εισφορές σε μια χαμηλή κλίμακα. Δε θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση παρά τα όσα λέγονται», παραδέχτηκε ωστόσο ότι «4.500 αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με τις σημερινές τους εισφορές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει βασική σύνταξη για όλους τους αγρότες. «Περίπου ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες αγρότες είναι αυτοί που θα καταβάλουν εισφορές σε μία χαμηλή κλίμακα. Παρά τα όσα λέγονται, δε θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των αγροτών, δηλαδή δε θα συμβεί να έχουμε μια δήμευση της αγροτικής περιουσίας με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μόνο 4,5 χιλιάδες αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με ό,τι καταβάλλουν σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο «της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου μαζί με το εργόσημο που θα απαλλάσσεται κατά το μέρος της καταβολής του με κατάσταση που θα στέλνει ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για τις δαπάνες που κατέβαλε ο αγρότης στο εργόσημο, θα έχει και μείωση των εμφανιζόμενων εσόδων του. Με την κατανομή που θα γίνεται με έναν τρόπο πάρα πολύ αποτελεσματικό και στην αγροτική οικογένεια - σύζυγο και παιδιά - θα δείτε ότι θα είναι ένα σύστημα το οποίο θα προωθεί την απασχόληση των αγροτών και θα τους ενισχύει σε μια κατεύθυνση ύπαρξης μιας εθνικής σύνταξης για όλους».

Ρεπορτάζ:

Βάλια Μπούη, Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια