default-image

Οι Κρήτες Ωκεανίας συνεχίζουν με υπερηφάνεια την παράδοση

Οι Κρήτες Ωκεανίας συνεχίζουν με υπερηφάνεια την παράδοση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από απόλυτη επιτυχία, με πλήθος κόσμου να καταφτάνει από όλα τα μέρη της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, όπου υπάρχουν Κρητικά Σωματεία, στέφθηκε για άλλη μια χρονιά το 37ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που φέτος είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν η Παγκρήτια Ένωση και η Κρητική Αδελφότητα στη Μελβούρνη από τις 7 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Κρητικών Σωματείων από όλη την Ωκεανία και πιο αναλυτικά από την Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας & Περιχώρων, την Κρητική Ένωση Ντάργουιν, την Κρητική Ένωση Νέας Ζηλανδίας, την Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης, το Σύνδεσμο Κρητών Νοτίου Αυστραλίας, την Κρητική Ένωση Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας, την Κρητική Ένωση Τασμανίας και την Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας.

Το συνέδριο επίσης τίμησαν με τη παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο Πατήρ Αθανάσιος Τριανταφύλλου από την Ενορία του Αγίου Βασιλείου, ο πατήρ Γεώργιος Αδαμάκης από την Ενορία Αγίων Αναργύρων, η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών από την Αμερική κ. Μανώλης Βεληβασάκης με τη σύζυγό του και οι πρόεδροι των Ελληνικών Σωματείων της Μελβούρνης.

Μήνυμα απέστειλε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, με το οποίο ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απεστάλη για να παραβρεθεί στο Συνέδριο και όπου εξέφραζε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να τα καταφέρει λόγω αυξημένων υποχρεώσεων.

Το επίσημο άνοιγμα του Συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, με δεξίωση που παρατέθηκε στο Κρητικό Σπίτι και με το κέφι των παρευρισκομένων να φτάνει στα ύψη. Την επόμενη το βράδυ στις 9 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η μεγάλη χοροεσπερίδα στα πλαίσια του συνεδρίου στο Κρητικό Χωριό σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου και πάλι το κέφι του κόσμου ήταν φανερό, αφού ο χορός κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τη βραδιά κόσμησαν με την παρουσία τους τα παιδικά και μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης, της Αδελφότητας Κρητών Κουισλάνδης καθώς και της Κρητικής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, τα οποία έδωσαν χρώμα και ιδιαιτερότητα στην εκδήλωση και έλαβαν το θερμότερο χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκομένους. Συγκινητικό και πολύ ελπιδοφόρο ήταν το μήνυμα της ενότητας και της αρμονικής συνεργασίας των Κρητικών Σωματείων της Ωκεανίας, που πέρασαν τα Κρητικόπουλα της 3ης και 4ης γενιάς χορεύοντας όλα μαζί ένα υπέροχο συρτό.

Πολύ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του μουσικού συγκροτήματος των Γιώργου (λύρα-τραγούδι) και Νίκου Στρατάκη (λαούτο-τραγούδι), μαζί με τον Δημήτρη Ζωγραφάκη (κιθάρα), που αφίχθησαν απευθείας από την Κρήτη και ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία τη διασκέδαση των συνέδρων σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους και του συνεδρίου.  

Το πρόγραμμα που ετοίμασαν τα δύο Κρητικά Σωματεία ήταν πολύ πλούσιο και με πολλές επιλογές για να ευχαριστήσουν όλα τα γούστα. Μάλιστα, διοργανώθηκαν εκδρομές περιήγησης μέσα στην πόλη της Μελβούρνης με ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα όπως το Εθνικό Μουσείο, στο "Shrine of Remembrance", στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο καθώς και στο "Eureka Tower" αλλά και στο "Star Observation Wheel". Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο "Yarra Valley" με επίσκεψη στα καλύτερα οινοποιεία της Βικτώριας και ακόμη η μεγάλη εκδρομή στο "Sorrento Park" με άφθονο φαγητό και ποτό, και τους αδελφούς Στρατάκη να ανεβάζουν το κέφι στα ύψη. Παρότι δε ήταν μια πολύ ζεστή μέρα αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τον κόσμο, που έστησε το χορό και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

Πολύ σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της νεολαίας στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, με τη διοργάνωση εναρκτήριας βραδιάς, η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τους 150. Η συγκεκριμένη βραδιά έλαβε χώρα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, με τη διοργάνωση ημέρας αθλητισμού, όπου σύνεδροι κάθε ηλικίας έλαβαν μέρος και το καταευχαριστήθηκαν και γενικά με την εθελοντική βοήθειά τους όπου χρειάστηκε και ζητήθηκε. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ποδοσφαιρικό έπαθλο κέρδισε η ομάδα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης. Επίσης πραγματοποίησαν και την ετήσια γενική συνέλευσή τους, όπου συζητηθήκαν πληθώρα θεμάτων και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε και η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας όπου μέσα από αρμονικό διάλογο συζητήθηκαν πολλά θέματα και μεταξύ άλλων οι κορυφαίες εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 75η Επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, για την 150ή Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου καθώς επίσης και για τις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Κρητών τον ερχόμενο Αύγουστο στην Κρήτη.

Παράλληλα τελέστηκε δοξολογία για τους συνέδρους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Τη δοξολογία διαδέχθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Αυστραλο-ελληνικό Μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Βεληβασάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Μιχάλης Χουδαλάκης προς ένδειξη σεβασμού και τιμής στους ANZAC που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Κατόπιν πολλοί από τους συνέδρους παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων στα πλαίσια του εορτασμού των Θεοφανείων.

Οι Κρήτες της Ωκεανίας έδωσαν εκ νέου ραντεβού για το 38ο Συνέδριο των Κρητών που θα πραγματοποιηθεί το 2017 στη Βρισβάνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News