Ειδήσεις

Του ράβδισαν και του έκλεψαν 60 σακιά ελιές

Περίμεναν υπομονετικά να προχωρήσει η περίοδος της συγκομιδής της ελιάς, έβαλαν στόχο ένα μεγάλο λιόφυτο 12 στρεμμάτων σε απόμερο σημείο που είχε "βεντέμα", και αφού σιγουρεύτηκαν ότι τελείωσαν τη συγκομιδή της ελιάς οι ιδιοκτήτες των γειτονικών αγροκτημάτων για να μην τους αντιληφθεί κανείς, επέλεξαν να δράσουν τις μέρες των Φώτων και του Αγίου Ιωάννου, υπολογίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης του λιόφυτου δε θα πήγαινε στο κτήμα του. Έτσι πήραν την απόφαση οι θρασύτατοι δράστες, να θέσουν σε εφαρμογή το σατανικό τους σχέδιο.

Ήταν ένα συνεργείο τουλάχιστον τεσσάρων ικανών "ραβδιστάδων", με όλα τα τεχνικά μέσα και με αγροτικό αυτοκίνητο, που είτε έπειτα από εντολή κάποιου άλλου "εγκέφαλου", ο οποίος τους υπέδειξε το ξένο λιόφυτο ως δικό του, είτε από μόνοι τους χωρίς την εντολή κάποιου άλλου, μπήκαν από τις 3 έως τις 8 Ιανουαρίου στην ιδιοκτησία του 80χρονου συνταξιούχου δασκάλου κ. Γιάννη Ξομπλαράκη, που βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, επέλεξαν τα σημεία που δεν είχαν οπτική επαφή με τον παραπλήσιο αγροτικό δρόμο και εργάστηκαν εντατικά για ένα τριήμερο συγκομίζοντας γύρω στα 60 τσουβάλια ελιές.

Μάζεψαν τις ελιές μόνο από τα πιο εύκολα τμήματα του λιόφυτου, αφήνοντας πίσω τους 90 κατεστραμμένα ελαιόδεντρα, τα οποία ρήμαξαν στην κυριολεξία με τα ραβδιστικά μηχανάκια που δούλευαν στο φουλ, για να προλάβουν να κλέψουν όσο γινόταν περισσότερες ελιές στο συντομότερο δυνατόν χρόνο, προκειμένου να αποφύγουν να εντοπιστούν από κάποιους κυνηγούς που συνηθίζουν να κυνηγούν σε αυτή την περιοχή βορειοανατολικά της Επισκοπής Ιεράπετρας.

«Το κτήμα μου βρίσκεται στη θέση "Βάρδια" βορειοανατολικά της Επισκοπής και ανήκει στην παλιά κοινότητα Κάτω Χωριού Ιεράπετρας. Είναι ένα κτήμα 12 στρεμμάτων με 200 μεγάλες ελιές που τις φύτεψα γύρω στο 1965. Άγνωστοι δράστες ήρθαν από τις 3 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου στο λιόφυτο μου, που ήταν φέτος κατάφορτο και μου μάζεψαν τον ελαιόκαρπο από τα 90 μεγαλύτερα δέντρα, τα οποία δεν ήταν κοντά στο δρόμο. Είναι προφανές ότι, έχουν διαλέξει τα πιο επίπεδα σημεία του κτήματος που βρίσκονται μακριά από τον αγροτικό δρόμο, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους διερχόμενους, και για να είναι ευκολότερη και ταχύτερη η επιχείρηση που είχαν σχεδιάσει. Υπολογίζω ότι έχουν πάρει από αυτά τα 90 μεγάλα δέντρα περισσότερα από 60 τσουβάλια ελιές. Δηλαδή 1000 κιλά λάδι», είπε στο neakriti.gr, ο 80χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Ξομπλαράκης, που έχει στενοχωρηθεί τόσο πολύ από αυτήν του την περιπέτεια και έχει χάσει τον ύπνο του.

«Πιστεύω ότι ο "εγκέφαλος" είναι ντόπιος που έχει φέρει συνεργείο ξένων εργατών, τους έχει υποδείξει το κτήμα μου ως δικό του, δίνοντας τους την εντολή να μαζέψουν τις ελιές και εκείνος απλά ερχόταν και έπαιρνε τα γεμάτα τσουβάλια για 2 η 3 συνεχόμενες ημέρες. Εκείνος πιστεύω ότι φρόντιζε να μην βρίσκεται εδώ. Έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στα δέντρα με τον βιαστικό τρόπο που δούλεψαν, έχουν ρίξει τα φύλλα και έχουν σπάσει τα κλωνάρια που θα έκαναν και του χρόνου ελιές, με αποτέλεσμα να με υποχρεώσουν να τα κλαδέψω αναγκαστικά ,χάνοντας και το εισόδημα των επόμενων χρόνων», πρόσθεσε ο κ Γιάννης Ξομπλαράκης, ο οποίος κάλεσε τον αγρονόμο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, να κάνει την σχετική εκτίμηση, και υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων, παρακαλώντας όποιον είδε κάποια ύποπτη κίνηση στην περιοχή αυτή από τις 3 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, να δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται, για να φθάσουν οι διωκτικές Αρχές στους δράστες.

Μεγάλη ήταν η απογοήτευση που αισθάνθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν πήγαν στο αγρόκτημα τους προκειμένου να ξεκινήσουν το λιομάζωμα γνωρίζοντας ότι αυτό το λιόφυτο ήταν τούτη τη χρονιά στα καλύτερα του.

«Βρήκαμε τα 90 από τα 200 ελαιόδεντρα του κτήματος κατεστραμμένα και τεράστιους όγκους φύλλων σε διάφορα σημεία όπου ξεφύλλισαν τις ελιές. Πάνω στα ραβδισμένα δέντρα, δεν άφησαν καθόλου φύλλα. Ήρθαν με σκοπό να μαζέψουν γρήγορα και να κλέψουν ξένες ελιές, με αποτέλεσμα να σπάσουν και να διαλύσουν τα δέντρα, καθώς δούλευαν τα ραβδιστικά τους μηχανήματα στο φουλ.

Αυτά τα δέντρα που ρήμαξαν, θα ξανακάνουν ελιές μετά από μια πενταετία. Κάναμε μηνύσεις και περιμένουμε ότι κάπου θα πιαστούνε και θα πληρώσουν για όλα όσα έχουν κάνει. Πάντως σε τούτη την περιοχή, δεν είχαμε ποτέ παρόμοιο κρούσμα», μας είπε ο 47χρονος κ. Μανόλης Ξομπλαράκης, γιός του 80χρονου εκπαιδευτικού.

Διαρρήκτες χτύπησαν και στο Νέο Μύρτο

Τη νύχτα της 3ης προς τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου άγνωστοι δράστες διέρρηξαν το σπίτι αγρότισσας στη θέση "Τρουλί" του νέου Μύρτου. Έκλεψαν χρήματα ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και ότι άλλο αξίας βρήκαν στο ερημικό σπίτι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία της αγρότισσας , η οποία βρισκόταν με την άρρωστη μητέρα της στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

«Δυστυχώς οι κακοποιοί άφησαν πίσω τους ένα λεηλατημένο στην κυριολεξία σπίτι. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Έψαξαν και τα πιο παράξενα σημεία του, φορτώνοντας στο αγροτικό αυτοκίνητα της άτυχης συγχωριανής μου που απουσίαζε τα κλοπιμαία, για να εξαφανιστούν μέσα στη νύχτα.


Αυτοί που οραματίζονται Αστυνόμευση, χωρίς Αστυνομία, αυτοί που οραματίζονται συγκεντρωτικό σύστημα αστυνόμευσης, αντί αποκεντρωμένο, πρέπει να το σκεφθούν καλά.


Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.


Άρα προς τι η πρεμούρα, να μένει η ύπαιθρος και οι περιοχές που με πολύ μόχθο παράγουν αγροτικά εισοδήματα, στο έλεος των παρανόμων;


Αν το κράτος δεν μπορεί να μας προστατέψει, ας μας επιτρέψει την οπλοφορία. Εκεί που μας έχουν οδηγήσει, τώρα θα μας αναγκάσουν να πάρουμε το Νόμο στα χέρια μας. Άς επιτρέψει το κράτος στους πολίτες την αυτοπροστασία. Σεβόμαστε και τιμούμε την Αστυνομία, αλλά  δεν αρκεί ο δικός μας σεβασμός, θέλουμε  και την ουσιαστική προστασία της, όπως καθημερινά  βλέπουμε χιλιάδες αστυνομικά όργανα, να περιφρουρούν και να προστατεύουν αδιαμαρτύρητα το πολιτικό προσωπικό της χώρας», σχολιάζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια