Ειδήσεις

Ανατροπή στην υπόθεση της Κορακιάς

Από την αρχή και σε νέα βάση η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Κορακιάς. Δικαιώνοντας τον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση σε 3ετή φυλάκιση με αναστολή και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, από άλλους αυτή τη φορά δικαστές...

Αν μη τι άλλο μια εξέλιξη που δικαιώνει τον πρώην δήμαρχο Γαζίου, ο οποίος είχε καταδικαστεί το Μάρτιο του 2014 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή. Καταδίκη που αφορούσε στη γνωστή, παλιά υπόθεση παραχώρησης αγροτεμαχίου 465 στρεμμάτων στην περιοχή Κορακιά σε ιδιώτες.

Πώς όμως φτάσαμε στη δικαίωση του κ. Μαρκογιαννάκη, τον οποίο και εκπροσώπησε νομικά στον Άρειο Πάγο ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας;

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, η καταδικαστική απόφαση αναιρέθηκε, μεταξύ άλλων, διότι:

(α) Δεν αιτιολογούσε την πρόκληση ζημίας στην περιουσία του Δήμου και την ύπαρξη δόλου στο πρόσωπο του τότε δημάρχου.

(β) Παραβιάστηκαν οι διατάξεις, που προβλέπουν ότι η ευθύνη ομολογίας για αντικείμενο δίκης, που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στο δήμαρχο.

(γ) Ο τότε δήμαρχος καταδικάστηκε για πράξη που δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητά του.

Μετά την αναίρεση της απόφασης, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου, από άλλους δικαστές, οι οποίοι θα κρίνουν την υπόθεση συνολικά, αξιολογώντας, παράλληλα, τα σφάλματα της απόφασης, που αναιρέθηκε, όπως εντοπίστηκαν από τον Άρειο Πάγο.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια