Ειδήσεις

Έρευνες σε κάθε κατεύθυνση για το οπλοστάσιο-μαμούθ

Από τις αστυνομικές Αρχές διεξάγονται εντατικές έρευνες, με τη χρήση κάθε μέσου, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης με την ανεύρεση του ιδιαίτερα εντυπωσιακού - σε μέγεθος και ποικιλία - οπλοστασίου, που αποκαλύφθηκε σε γκαρσονιέρα στην καρδιά του Ηρακλείου!  

Στην υπόθεση έχει αναμειχθεί και η Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο από τα δεκάδες όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα-οπλοστάσιο είχε χρησιμοποιηθεί και πού/πότε!

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και μεγάλου αριθμού (βρέθηκαν συνολικά 28) χειροβομβίδων, καθώς και εκρηκτικών υλών στο ίδια διαμέρισμα, "λένε" ότι ίσως υπάρχουν ακόμη "άκρες" που δεν έχουν αποκαλυφθεί!

Επίσης, ελέγχονται οι διασυνδέσεις των τριών ατόμων που έχουν ήδη συλληφθεί για την υπόθεση, προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν σχέσεις με ευρύτερες υποθέσεις αλλά και να διακριβωθεί αν το οπλοστάσιο ήταν απλώς... προς πώληση, ή υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

Η υπόθεση έχει σοκάρει την κοινωνία του Ηρακλείου και ιδιαίτερα τους γείτονες στην περιοχή όπου αποκαλύφθηκε η γιάφκα, για την οποία έχουν ήδη συλληφθεί τρία άτομα από τους αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα συνελήφθη ένας 40χρονος Ηρακλειώτης, γιος γνωστού εμπόρου της πόλης, ο οποίος είχε στην κατοχή του το κλειδί της γιάφκας και ακόμη ένας 43χρονος, που είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο στο λιμάνι του Ηρακλείου με μια βαλίτσα που περιείχε 6 κιλά χασίς. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, αν και βρίσκεται προφυλακισμένος στη Νεάπολη, η γκαρσονιέρα-γιάφκα είχε νοικιαστεί στο όνομά του, πιθανότατα πριν τη σύλληψή του. Ο ίδιος μάλιστα έχει απασχολήσει και πάλι στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για υπόθεση με όπλα. Τέλος, συνελήφθη ένας ακόμη 26χρονος από το Ρέθυμνο, ο οποίος δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον υπόδικο.  

Βαρύς οπλισμός

Όσον αφορά τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, πρόκειται για βαρύ οπλισμό αποτελούμενο από πολλές δεκάδες όπλα, με τον αριθμό τους να είναι πρωτοφανής! Μεταξύ αυτών υποπολυβόλα, καλάσνικοφ, ΜΡ5, όπλα τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και πολλά παλιά είδη οπλισμού, πιστόλια, περίστροφα και εξαρτήματα όπλων, πυρομαχικά, χιλιάδες σφαίρες και μια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών. Μάλιστα έχουν βρεθεί και 24 χειροβομβίδες, που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη ταυτόχρονα στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό δε του μεγέθους του οπλοστασίου είναι ότι η διαδικασία καταμέτρησης των όπλων που βρέθηκαν διήρκεσε αρκετές ώρες μετά την εύρεσή τους! Οι έρευνες από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια αναμένεται να δείξουν αν τα όπλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Η υπόθεση της νέας γιάφκας άρχισε να ξετυλίγεται τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έζωσαν την γκαρσονιέρα, την οποία είχαν επισημάνει ως κρύπτη ενός ολόκληρου οπλοστασίου που φαίνεται να κρυβόταν στο υπόγειο. Η έφοδος της Αστυνομίας στο χώρο έγινε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν και κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι μέσα στα ντουλάπια και σε διάφορους άλλους αποθηκευτικούς χώρους βρίσκονταν καλά κρυμμένα, μέσα σε κουτιά, τα όπλα. Η Σήμανση σάρωσε όλους τους χώρους του σπιτιού, όπου υπήρχε πιθανότητα να βρεθούν αποτυπώματα ή ίχνη γενετικού υλικού, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η καταμέτρηση του οπλισμού.

Το "κλειδί"

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι στο διαμέρισμα αυτό έφτασαν οι αστυνομικοί ακολουθώντας ένα... κλειδί. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί, ξεδιπλώνοντας την υπόθεση, πέρασαν πρώτα το κατώφλι του γιου του γνωστού καταστηματάρχη του Ηρακλείου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το κλειδί της γκαρσονιέρας. Ο ίδιος όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ισχυρίζεται πως δεν έχει σχέση με τη διακίνηση των όπλων, ωστόσο φαίνεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το 43χρονο, που τα μέχρι στιγμής στοιχεία θέλουν να είχε νοικιάσει και να διαχειρίζεται την γκαρσονιέρα, ο οποίος παράλληλα φαίνεται να είναι κάτοχος και διακινητής των όσων βρέθηκαν, αλλά και ο βασικός ύποπτος της όλης υπόθεσης.

Με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ο 43χρονος, ένα πρόσωπο στου οποίου την κατοχή είχαν εντοπιστεί πριν από μόλις μερικούς μήνες 6 κιλά χασίς, που τον οδήγησαν σε προφυλάκιση, ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές για τις ενασχολήσεις του με τα όπλα, καθώς το 2008 είχε επιχειρήσει να εισάγει από το εξωτερικό, με δέμα που υποτίθεται ότι του είχε στείλει στενό συγγενικό του πρόσωπο, μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Ωστόσο, τότε είχε πέσει "στα μαλακά", καθώς του είχε επιβληθεί μικρή ποινή, ενώ κατά το παρελθόν ήταν και ιδιοκτήτης καφετέριας στο Ηράκλειο.

Πολύμηνη προσπάθεια

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, η εύρεση του οπλοστασίου είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνση Κρήτης και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Στην επιχείρηση συνέδραμαν τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Τον... πλούτο του πολεμικού υλικού που βρέθηκε - και ο οποίος είναι πρωτοφανής ακόμη και για τα δεδομένα της Κρήτης - περιγράφει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που αναφέρει ότι βρέθηκαν:

* 18 πολεμικά τυφέκια διαφόρων τύπων (Kalashnikov, αυτόματο M16, αυτόματο Η&Κ, υποπολυβόλο PPS, εμπροσθογεμές κ.ά.)

* 8 πιστόλια και περίστροφο,

* 8 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα,

* 2 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ,

* 24 χειροβομβίδες (επιθετικού και αμυντικού τύπου)

* 207 γεμιστήρες (87 πυροβόλων όπλων και 120 πολεμικών τυφεκίων),

* 18.397 πλήρη φυσίγγια διαφόρων τύπων (πυροβόλων όπλων και πολεμικών τυφεκίων) και διαμετρημάτων,

* 2.308 πλήρη φυσίγγια κυνηγετικού όπλου διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

* 2 ξίφη με μήκος λάμας 0,70 και 0,50 m αντίστοιχα,

* 34 κάννες όπλων, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

* 97 εξαρτήματα-τμήματα όπλων, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

* 4 πυροδοτικοί μηχανισμοί εκρηκτικής ύλης,

* 9 κοινοί πυροκροτητές,

* 11 σιγαστήρες όπλων,

* 6 διόπτρες πολεμικών τυφεκίων,

* 4 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα,

* 2 λίθινα ειδώλια κυκλαδικού τύπου,

* 1 χάλκινο ειδώλιο ανδρός άγνωστης περιόδου,

* 1 χάλκινο στεφάνι άγνωστης περιόδου,

* Πλήθος ειδών καθαρισμού πυροβόλων όπλων, ανταλλακτικά μέρη πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, 2 πλακίδια λαβής όπλου, θήκη μεταφοράς όπλου, θήκες γεμιστήρων, πλήθος κλειδιών και 1 κουκούλα τύπου full face.

Οι γείτονες δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα

Οι γείτονες, που πάγωσαν με την είδηση, όπως είπαν, δεν είχαν καταλάβει τίποτα όλο αυτόν τον καιρό. Και αυτό γιατί οι ερμητικά κλειστές πόρτες και τα παράθυρα της εν λόγω γκαρσονιέρας τούς είχαν κάνει να πιστέψουν πως ήταν ξενοίκιαστη. Σημείωσαν ταυτόχρονα πως στην αντίληψή τους δεν είχε πέσει καμία ύποπτη κίνηση, να μπαίνει δηλαδή ή να βγαίνει κάποιος από αυτήν, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να υπογραμμίζουν πως, μετά από αυτήν την αποκάλυψη, δεν ξέρουν αν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ή όχι, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ζούσαν τόσο καιρό δίπλα σε ένα οπλοστάσιο που έθετε τις ζωές τους σε κίνδυνο, χωρίς να πάρουν μυρωδιά.

Σε βάρος πάντως των τριών υπόπτων ετοιμάζεται δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις, με τις έρευνες να συνεχίζονται τόσο στην γκαρσονιέρα στο κέντρο του Ηρακλείου, όσο και προς όλες τις κατευθύνσεις, με αντίστοιχες έρευνες σε περιοχές του Ρεθύμνου, που πραγματοποιούνται από το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η ηγεσία της Αστυνομίας στην Αθήνα, ενώ, λόγω του εύρους του οπλισμού με τελευταίας τεχνολογίας όπλα αλλά και εκρηκτικά, η υπόθεση τέθηκε υπόψη και της Αντιτρομοκρατικής.

Σχόλια