default-image

Τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα

Ελλάδα
Τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκικό ελικόπτερο S-70 πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, σε ύψος 600 ποδιών στις 10:40 το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό ελικόπτερο που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών στις 10:32 το πρωί, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10:42 και αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Ο τουρκικός στόλος εκτελεί επιχειρησιακή εκπαίδευση α' τριμήνου στον κόλπο του Ξηρού, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές.

Η Ζουράφα ή η Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκταση της είναι μόλις 9 τ.μ. και και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής 32 μέτρα (σε παλαιότερες μετρήσεις 465 μέτρα). Aνήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Η νησίδα βρίσκεται έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Σκεπαστού στη Σαμοθράκη, και 22 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο η Ζουράφα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία μια και σημειοθετεί το απώτατο σημείο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας στο βορειοανατολικό Αιγαίο και παράλληλα είναι το βορειοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των Θρακικών Σποράδων, κάτι που αποτελεί συχνό σημείο εντάσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στα υδάτινα σύνορα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News