default-image

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε

Οικονομία
Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση είχε σήμερα το μεσημέρι, στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών διήρκεσε 70 λεπτά ενώ δεν έγιναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ενώ η συνάντηση βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, έφτασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε για το αν θα λάβει μέρος στη συνάντηση.

Τα κύρια θέματα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Βερολίνο ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από την αυριανή συνδιάσκεψη του Eurogroup.

Χθες το βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος τόνισε η διεθνής κοινότητα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω ελάφρυνσης.

Παράλληλα ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο σκηνικό, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα ο υπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών.  

Από την πλευρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διευκρίνισε ότι «οι "μήνες" που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί».

Σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν καλή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις για την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να καταγραφούν στο Eurogroup που θα διεξαχθεί αύριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News