Ειδήσεις

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 42 εργαζόμενοι της ανακύκλωσης

Σε ομηρία βρίσκονται οι 42 εργαζόμενοι του Εργοστασίου Ανακύκλωσης Ηρακλείου, το οποίο παραμένει κλειστό πάνω από δύο μήνες προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών αλλά και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, ζητώντας απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, όσον αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου. Γι' αυτό το λόγο τη Δευτέρα συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η παύση της λειτουργίας του εργοστασίου έχει πολλαπλές επιπτώσεις ακόμα και για τους Δήμους των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, καθώς πετούν καθημερινά το τελευταίο διάστημα στις χωματερές ανακυκλώσιμο υλικό.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου, τονίζοντας ότι η ομηρία αυτή αποτελεί και ομηρία των εργατών ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα.

Με ανακοίνωση της, καλεί όλα τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και ενημέρωσης των εργατών και των υπαλλήλων σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, και υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσουν σε γενική απεργία της επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Έπειτα από την πίεση του πολυήμερου αγώνα των εργατών του Εργοστασίου Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, που σήμερα φτάνει τις 74 ημέρες, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/01/2016 στο υπουργείο Εσωτερικών συνάντηση του υπουργού με τους εργαζόμενους του Εργοστασίου Ανακύκλωσης, με την παρουσία βουλευτών κ.ά.

Οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου και της Σωματειακής Επιτροπής της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στο Εργοστάσιο της Ανακύκλωσης επανέλαβαν τα όσα λένε οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό:

• Ότι το εργοστάσιο παραμένει κλειστό και κατ' επέκταση δεν πραγματοποιείται ανακύκλωση στους δήμους των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου με αποκλειστική ευθύνη του νέου εργολάβου (Waste Solution), γεγονός το οποίο γεννά φυσικά πολιτικές και άλλες ευθύνες για την κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ως τις δημοτικές Αρχές των δήμων των δύο νομών της Ανατολικής Κρήτης.

• Ότι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι έχουν ήδη επιβαρυνθεί και επιβαρύνονται με χιλιάδες ευρώ κάθε ημέρα, τα οποία θα κληθούν να τα πληρώσουν εντέλει οι δημότες, δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι. Κι αυτό γιατί πετούν καθημερινά στις χωματερές ανακυκλώσιμο υλικό με συνέπεια την επιβολή προστίμων, επειδή μία εταιρεία θέλει να περικόψει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, που κατέκτησαν ύστερα από πολυήμερο αγώνα το 2012, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του κέρδους και να σπάσει το μέτωπο των εργατών.

• Ότι υπάρχουν ευθύνες κυβέρνησης και ΚΕΔΕ, γιατί η ΕΕΑΑ αρνείται να κοινοποιήσει τη σύμβαση που έχει συνάψει με τον εργολάβο προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γεγονός που αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και παρατείνει την ομηρία των 42 εργατών του εργοστάσιου και των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου με τη μη λειτουργία του εργοστασίου και κατ' επέκταση της ανακύκλωσης στη μισή Κρήτη.

• Τέλος οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθάρισαν ότι λύση για τους 42 εργάτες μπορεί να αποτελέσει μονάχα η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μισθολογικές, εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις, που έχουν κατακτήσει με την πάλη και τον αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης πραγματοποίησαν το απόγευμα της ίδιας μέρας Γενική Συνέλευση, όπου, αφού ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα όσα ειπώθηκαν στην εν λόγω συνάντηση, αποφάσισαν να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους και να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή ανάλογα με τις εξελίξεις, παρά την απόσπαση της δέσμευσης ότι άμεσα θα ελεγχθεί η σύμβαση της ΕΕΑΑ και οι ρήτρες που απορρέουν από αυτή και ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος και επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περιοδείες ενημέρωσης του κόσμου σε χώρους δουλειάς και συνοικίες. Ήδη, από την Τρίτη τα χαράματα, οι εργαζόμενοι της Σωματειακής Επιτροπής και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων "οργώνουν" τα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής με την ανταπόκριση των εργατών να είναι συγκινητική.

Εμείς έχουμε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η ομηρία των εργαζομένων στην Ανακύκλωση Ηρακλείου είναι και ομηρία των εργατών ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα. Κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, με όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που συνδιαμόρφωσαν, επιτρέπουν στο κεφάλαιο - που σήμερα λέγεται Waste Solutions, χθες ΕΠΑΝΑ ΑΕ και αύριο κάποιος άλλος - να βγάζει χρυσό από

Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Γι' αυτό καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλες τις μαζικές οργανώσεις να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας με κάθε τρόπο (ψηφίσματα, υλική ενίσχυση). Η νίκη μας θα είναι νίκη συνολικά της εργατικής τάξης!

Γι' αυτό καλούμε όλα τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και ενημέρωσης των εργατών και των υπαλλήλων σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, υπηρεσία κ.λπ. με στόχο να συνδυαστεί η αλληλεγγύη προς τον αγώνα μας, με την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην επίθεση στο ασφαλιστικό από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου-κυβέρνηση-ΕΕ με γενική απεργία τις επόμενες μέρες!

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά - Εργάτες μπορούμε χωρίς αφεντικά!».

Παρέμβαση Μ. Συντυχάκη για τους εργαζόμενους στην Ανακύκλωση

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τους βουλευτές Ηρακλείου, την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους για το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, τη Δευτέρα 11/1/2016, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επανέλαβε τη στήριξη του ΚΚΕ στον «ηρωικό και δίκαιο αγώνα των εργαζομένων» και την πάγια θέση του Κόμματος για «άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με τις ίδιες εργασιακές, έτσι όπως αυτές κατακτήθηκαν το 2012 κάτω από σκληρή ταξική πάλη με την εργοδοσία, συνθήκες».

Ο βουλευτής τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ και τους κάλεσε να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, όπως είπε, με εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Επισήμανε δε ότι με το να μην επιλύεται το εργασιακό και να παραμένει κλειστό το εργοστάσιο με ευθύνη του εργολάβου (η ανάδοχος εταιρεία) επιδεινώνονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές των νομών Ηρακλείου-Λασιθίου, καθώς επίσης ζημιώνονται οι Δήμοι με υπέρογκα χρηματικά ποσά που και πάλι θα τα πληρώσουν οι δημότες μέσω τελών και φόρων.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης έχει ζητήσει εγγράφως από την ΕΕΑΑ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.) τη σύμβαση που υπέγραψε με την ανάδοχο εταιρεία, η εταιρεία αρνήθηκε να τη δώσει με το αιτιολογικό, σύμφωνα με το βουλευτή, ότι είναι απόρρητη, "ξεχνώντας" παράλληλα ότι ένας από τους συμβαλλόμενους είναι οι Δήμοι με ποσοστό συμμετοχής 35% (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο)! Τα ίδια ερωτηματικά, όπως αναφέρει ο βουλευτής, προκαλεί η στάση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο «σφυρίζει αδιάφορα» στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη χορήγηση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη, ο υπουργός κ. Κουρουμπλής κατά τη συνάντηση απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η προσκόμιση της σύμβασης.

Ο ίδιος τονίζει ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, ώστε άμεσα να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου υπέρ των εργαζομένων και των δημοτών. «Άμεση λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει σημαίνει ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και την ασφάλιση (βαρέα ένσημά) τους», τονίζει ο βουλευτής.

Σχόλια