Ειδήσεις

Δίκη Ρίχτερ: Προαναγγελία... απόφασης

Εξελίξεις σημειώθηκαν στην πολύκροτη δίκη Ρίχτερ, η ακροαματική διαδικασία της οποίας επαναλήφθηκε την Τετάρτη μετά τη διακοπή της την περασμένη Παρασκευή. Στη δίκη είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας η πολιτική αγωγή ζήτησε αναβολή της δίκης εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων και ο πρόεδρος της έδρας κ. Καργόπουλος απάντησε ότι, καθώς είχε επιφυλαχθεί την πρώτη μέρα έναρξης της δίκης να αποφανθεί για το αν θα κάνει αποδεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής ή όχι, σήμερα αποφασίζει να τους αποβάλει.

Το σκεπτικό της απόφασης του όμως ουσιαστικά προαναγγέλει και την τύχη της δίκης αυτής, καθώς όπως είπε, στους μέχρι χθες νομικούς παραστάτες της πολιτικής αγωγής, δεν υπάρχει λόγος να παρίστανται αφού από την ακροαματική διαδικασία, το επίμαχο βιβλίο του Χάιντς Ρίχτερ για την Κρήτη, νομικά δεν αποδεικνύεται ότι προκαλεί μίσος.

Η ανακοίνωση του σκεπτικού αποβολής της πολιτικής αγωγής, κατά τους περισσότερους νομικούς, συνιστά ένδειξη ότι η έδρα κλίνει πλέον προς την αθώωση του Χάιντς Ρίχτερ για την κατηγορία την οποία του απέδωσε το εισαγγελικό πόρισμα.

Οι παραστάτες της πολιτικής αγωγής, οι εκπρόσωποι θυμάτων των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, δήμων χωριών ολοκαυτωμάτων και άλλοι φορείς, αύριο στις 12, παραθέτουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου έξω από τα Δικαστήρια Ρεθύμνου, μετά την απόφαση της έδρας να αποβάλει την πολιτική αγωγή, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο υπέρ του Χάιντς Ρίχτερ, από τη στιγμή που οι εναπομείναντες μάρτυρες είναι αυτοί της υπεράσπισης και άρα κατά τη γνώμη τους θα υποβάλλονται σε ερωτήσεις μόνο από την έδρα και τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Σήμερα κατέθεσε εκτός του Ν. Αλιβιζάτου, η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Ήβη Μαυρομούστακου.  

Σημειώνεται ότι το αργότερο στο τέλος αυτής της εβδομάδας ολοκληρώνεται η παρουσία και οι καταθέσεις των μαρτύρων και ξεκινούν οι αγορεύσεις από πλευράς εισαγγελέως, θεωρείται πλέον αμφίβολο αν θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης μετά την αποβολή της πολιτικής αγωγής και εκτιμάται ότι λαμβανομένου υπόψη του πλούσιου αναγνωστέου υλικού, η διαδικασία το αργότερο τέλη Ιανουαρίου θα θα έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση της απόφασης.

Σχόλια