Ειδήσεις

Προϊστάμενος με 480 ευρώ καθαρά!

«Όχι» στο κλείσιμο των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης φωνάζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, αλλά και οι επωφελούμενοι από αυτά, που μπροστά στον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα, διαμαρτύρονται και ζητούν παράταση της λειτουργίας τους σε όλη τη χώρα.

Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) των Δήμων, που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια, και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Καταρχήν με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών (περίπου 500 στελέχη-συμβασιούχοι έργου πανελλαδικά), χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.ά.).

Ακόμη προσφέρουν στους πολίτες (250 χιλιάδες εκπαιδευόμενοι μέχρι σήμερα) τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Σημαντική είναι και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Παρ' όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν, η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, με το πιο φοβερό απ' όλα να αποτελεί η είδηση ότι το έργο των ΚΔΒΜ λήγει στις 31 Ιουλίου 2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29 Φεβρουαρίου 2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα.

Το εργαστήρι μαγειρικής του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού.

Την ώρα που η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του έργου καθιστά ταυτόχρονα βέβαιη την αναστολή λειτουργίας τους για πολλούς μήνες (υπενθυμίζεται πως μόνο στην περιφέρεια Ηρακλείου λειτουργούν 7 Κέντρα, με ό,τι θέσεις εργασίας και αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αυτά συνεπάγονται), δημιουργώντας εύλογους φόβους για το μέλλον τους. Τι και αν έχουν ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ κάποια άλλα Κέντρα που λειτουργούν με εθνικούς πόρους έχουν πάρει επιπλέον παράταση, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Με την αναστολή και τον επανασχεδιασμό τους, που βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου, να γίνεται με τη μεταξύ άλλων πρόφαση ότι θεωρούνται Κέντρα υψηλού διοικητικού κόστους, τι και αν ο μισθός ενός προϊσταμένου, μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει, αγγίζει μόλις τα 480 ευρώ καθαρά. Και με το σκεπτικό των αρμοδίων να θέλει να επαναλειτουργούν στο μέλλον με νέες βάσεις, κάτι που είχε γίνει το 2011 για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τα οποία επαναλειτούργησαν μετά από 2 χρόνια και συγκεκριμένα το 2013 από το μηδέν, παρά το ότι αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα χρειαστούν το πολύ 6 μήνες.

Ένα από τα μαθήματα στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Φαιστού είναι και αυτό της Πληροφορικής.

Σχέδια που όμως δημιουργούν προβληματισμό στους εργαζομένους, οι οποίοι δίκαια φοβούνται πως, βάσει της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης κλείσουν, ίσως να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ. Οπότε και, πέρα από τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν, σε εκκρεμότητα θα μείνουν και οι χιλιάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων που ήθελαν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα, χωρίς κανείς να ξέρει να πει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τι θα γίνει.

Ζητούν παράταση λειτουργίας των Κέντρων

Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να μη ζουν στην αβεβαιότητα, εργαζόμενοι και επωφελούμενοι ζητούν: παράταση της λειτουργίας των ΚΔΒΜ όλης της χώρας, καταρχήν, μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, με ταυτόχρονη ανανέωση των ενεργών συμβάσεων όλων των στελεχών τους, και διατήρηση του πίνακα των εκπαιδευτών. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, το οποίο να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ποσοτική ανάπτυξη και ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την επαρκή χρηματοδότηση. Ενώ άμεσος στόχος, όπως τονίζουν, θα πρέπει να είναι η έναρξη της νέας φάσης του έργου των ΚΔΒΜ από το Σεπτέμβριο του 2016. Και αυτό γιατί, όπως τόνισε ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας ΚΔΒΜ Δήμου Φαιστού Δημήτρης Μπαστάκης, «η προσπάθεια των στελεχών να εδραιώσουν στη συνείδηση του κόσμου τι είναι η Διά Βίου Μάθηση υπήρξε επίμονη και κοπιαστική, όπως μεγάλη ήταν και η προσπάθεια για να εξασφαλίσουν όλα όσα ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία των ΚΔΒΜ, όπως χώρους στέγασης, υλικοτεχνική υποδομή, χώρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων, κ.λπ. Επιτυχείς προσπάθειες, που τώρα όχι μόνο θα απαξιωθούν, αλλά θα εγκαταλειφθούν, θα μείνουν ανεκμετάλλευτες και τέλος θα λεηλατηθούν. Με το έργο να ολοκληρώνεται πάνω που έχει αποκτήσει μια δυναμική πορεία».

Η ευχή τώρα όλων όσοι πίστεψαν σ' αυτό το έργο από την πρώτη στιγμή και το αγκάλιασαν, δουλεύοντας μέρα και νύχτα για να γίνει πραγματικότητα, δεν είναι άλλη από το εισακουστούν τα αιτήματά τους, ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης χωρίς διακοπή των συμβάσεών τους ούτε για μια μέρα, με απώτερο σκοπό η Διά Βίου Μάθηση να συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες, ως αδιαμφισβήτητος θεσμός.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια