Ειδήσεις

"Στα κάγκελα" για το ασφαλιστικό

Μεγάλο αναβρασμό έχει προκαλέσει στη χώρα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έτσι όπως διαρρέει στη δημοσιότητα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους παραγωγικούς φορείς να έχουν "πετάξει το γάντι" στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η εμμονή της στα μέτρα που έχουν διαρρεύσει αποτελεί για όλους τους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία "αιτία πολέμου".

Από την άλλη, οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε μια "επιχείρηση πειθούς", τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος!

«Αν τα μέτρα ήταν πράγματι εναντίον του λαού, θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να τα εφαρμόσει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχωράει σε διαδοχικές συναντήσεις στο εξωτερικό. Χθες συναντήθηκε στο Άμστερνταμ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Σήμερα, παραμονή του Eurogroup, θα επιχειρήσει να πείσει και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να δεχτεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Προχθές, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση με το Φιλανδό ομόλογό του. Εκτός από τη βιωσιμότητα της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, στο αντικείμενο αυτών των συναντήσεων είναι και το θέμα της άμεσης έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Ομόφωνη απόρριψη

Ομόφωνα ωστόσο απορρίφθηκε από τους επιστημονικούς φορείς το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας.

«Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων», υποστηρίζουν και ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση.  

Στο μεταξύ, από προχθές ξεκίνησε τριήμερη αποχή των δικηγόρων από την εργασία τους, με την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων για αποχή διαρκείας.

Για χαριστική βολή στον ιατρικό κόσμο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.  

Συνέδριο ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συνέδριο για την ερχόμενη Παρασκευή με τη συνάντηση όλων των πρόεδρων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας.

«Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μόνο με υφεσιακά μέτρα δεν μπορεί το ασφαλιστικό να λυθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η μεταρρύθμισή του είναι επιτακτική.

Για αύριο Πέμπτη συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να καθορίσει και να αποφασίσει το αγωνιστικό-κινηματικό πρόγραμμα δράσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, πραγματοποιείται συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια ώρα θα γίνουν ανάλογες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Στρατήγης, «σε μια μέρα και με μια απόφαση καταργούνται χωρίς σχέδιο δικαιώματα χρόνων που κερδήθηκαν με αγώνες. Φτάνει μόνο η εντολή των δανειστών για να γίνει αυτό».

Σε αγωνιστικό παλμό παραμένει και το ΠΑΜΕ, που ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις εντός του μήνα.

Στάση εργασίας αύριο στο ΠΑΓΝΗ

«Η σφοδρότητα της επίθεσης που ετοιμάζουν στην κοινωνική ασφάλιση μάς φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι το 19ο αιώνα», καταγγέλλει από την πλευρά της η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Η επίθεση που δεχόμαστε δε φέρνει απλώς κάποια νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά συνολικά την ταφόπλακα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είχε απομείνει».

Η διοίκηση της οργάνωσης προκήρυξε 2ωρη στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, 8 με 10 το πρωί, και γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα οξυμμένα προβλήματα εργαζομένων και ασθενών.

Επίσης, συμμετέχει στην παγκρήτια συγκέντρωση των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ για το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

Το ασφαλιστικό και το νέο μισθολόγιο θα είναι το αντικείμενο της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου σήμερα Τετάρτη.

Αγωνιστικό κάλεσμα από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αρχανών και Αστερουσίων

Κάλεσμα στους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στη σύσκεψη της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ τη Δευτέρα 18/1 στις 6 μ.μ. στο ΚΑΠΗ της Αλικαρνασσού, προκειμένου να οργανώσουν τους αγώνες στο νομό μαζί με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγροτών, απευθύνουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων.

Παράλληλα καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΓΑ την Πέμπτη 21/1 στις 11 π.μ. «ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας τσακίζουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-κάλεσμα των Συλλόγων, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατέθεσε πρόταση για το ασφαλιστικό, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, "τερατούργημα" για τους μικρομεσαίους αγρότες.

* Για τις ασφαλιστικές εισφορές μας, έχουμε αυξήσεις πάνω από 30% σε όλες τις κατηγορίες.

Κάθε αγρότης και χωριστά η αγρότισσα θα πληρώνουν 7% κρατήσεις ΟΓΑ, κι αν το εισόδημά τους είναι πολύ μικρό θα θεωρείται ως εισόδημα το 80% του μικρότερου μισθού του εργάτη, δηλαδή 469 ευρώ. Αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ο αγρότης καλείται να πληρώσει ανά τρίμηνο, αλλιώς θα είναι εκπρόθεσμος.

Από 1/1/2017 οι κρατήσεις θα γίνουν 14% από 7%, θα ανέβουν 6,9% κρατήσεις για περίθαλψη και 0,5% για την εργατική εστία, με σύνταξη στα 67, και 42 χρόνια ασφάλισης. Με τα σημερινά δεδομένα το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ με τα νέα μέτρα, και μπορεί να καταλάβει ο καθένας τί σημαίνει αυτό.

* Ακολουθεί το φορολογικό, που προστίθεται νέα άμεση φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ υπολογισμένη όχι στο πραγματικό εισόδημα, αλλά με βάση τα κριτήρια διαβίωσης, με 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο.

* Σε όλα αυτά πέφτει και ο ΕΝΦΙΑ, το ψηλό ΦΠΑ, τις ψηλές τιμές από τους εμποροβιομήχανους που τινάζουν το κόστος παραγωγής, την απούλητη παραγωγή, τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα.

Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ την είδαμε με τις κουτσουρεμένες ενισχύσεις. Η περικοπή 15% που πρόβλεπε η ΚΑΠ έφτασε μέχρι 60%, και πολλοί μείναμε απ' έξω. Η ΚΑΠ προβλέπει παραπάνω μειώσεις 76% κάθε χρόνο μέχρι το 2019, οπότε συνολικά θα κοπούν κατά 60%.

Αν δε βγούμε στο δρόμο να οργανώσουμε την αντίστασή μας στα μέτρα και την ΚΑΠ, η ζωή των οικογενειών μας στα χωριά έχει τελειώσει. Μας ξεριζώνουν από τη γη και τη παραγωγή μας. Αβαντάρουν τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, βοηθάνε το στόχο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια αυτών των λίγων. Αυτούς αβαντάρει η κυβέρνηση και μας τους πλασάρει σαν πρότυπο του νέου αγρότη-επιχειρηματία! Με αυτούς ούτε κοινά αιτήματα έχουμε, ούτε κοινούς αγώνες, ούτε στους αγροτικούς συλλόγους μπορούμε να τους έχουμε μέσα. Κοινό συμφέρον και αιτήματα έχουμε, και πρέπει να παλέψουμε πλάι τους, με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες!

Για μας τα μέτρα αυτά είναι αιτία πολέμου! Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών και ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων στις 6/12, αποφάσισε πως μπροστά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό θα κλιμακώσουμε την πάλη μας!

Κλιμακώνουμε τη δράση μας με κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη. Θα συμμετέχουμε σε απεργία μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματοβιοτέχνες την μέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νομοσχέδιου, και συνεχίζουμε το Φλεβάρη με ορίζοντα το φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, με νέες κινητοποιήσεις!

* Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στην σύσκεψη της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, τη Δευτέρα 18/1 στις 6 μ.μ. στο ΚΑΠΗ της Αλικαρνασσού, να οργανώσουμε τη πάλη μας στον νομό μαζί με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγροτών!

* Παράσταση διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων στον ΟΓΑ την Πέμπτη 21/1 στις 11 π.μ. ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας τσακίζουν!

Απαιτούμε:

* Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της Ε.Ε., να μην ισχύουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

* Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο κάτω ως 40.000 ευρώ.

* Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίηση ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

* Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

* Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.

* Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

* Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

* Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

* Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηντροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.

* Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόροι καυσίμων, νιτρορύπανσης, κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από τους εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

* Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της Ε.Ε.

* Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Όλοι στους δρόμους ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής μας ασφάλισης.

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΓΑ, την Πέμπτη 21/1 στις 11 π.μ.».

ΠΑΣΥ: Οι μικρομεσαίοι αγρότες στους δρόμους

«Η ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης είναι αιτία πολέμου», αναφέρει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ κάνει κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού «να σηκώσουν ανάστημα και να αγωνιστούν μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η οποία με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που κατέθεσε για διαβούλευση με τους συνεταίρους της στην Ε.Ε., τη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Υλοποιεί με αυτό τον τρόπο το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισε μαζί με τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, τα οποία σήμερα υποκριτικά εμφανίζονται "διαμαρτυρόμενα".

Πρόκειται για ένα τερατούργημα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των μισοανέργων, της νέας γενιάς. Για τους αγρότες προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει ν' ανταποκριθεί.

* Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το β' εξάμηνο 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019.

* Από το β' εξάμηνο, λοιπόν, του 2015 και για το 2016 αυξάνεται από 7% στο 10% ο συντελεστής, με αποτέλεσμα να επέρχονται αυξήσεις που στην κατώτερη πρώτη κλίμακα ασφάλισης θα είναι από 753 σε 950 ευρώ το χρόνο και ανεβαίνουν ανάλογα οι επόμενες κλίμακες.

* Από 1/1/2017 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 14%, το 2018 στο 17% και το 2019 στο 20%. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία.

* Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.

* Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισοδημάτων που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ και το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα, 5.625,6 ευρώ το χρόνο. Αυτό λοιπόν το ποσό είναι το κατώτερο ασφαλιστικό εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλει για την ασφάλισή του κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, οι οποίες είναι: 5.625,6 x 27,45% = 1.544,23 ευρώ, ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα.

Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση. Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,6 ευρώ, η εισφορά για τον επόμενο χρόνο θα είναι ανάλογη με το πραγματικό και προφανώς μεγαλύτερη. Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα θα επιμερίζεται σε σύζυγο και ενήλικα ασφαλιζόμενα παιδιά και δεν μπορεί να είναι μικρότερο για τον καθένα, από το κατώτερο ασφαλιστικό εισόδημα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.ά.), όπως επίσης την απλήρωτη παραγωγή και το πετσόκομμα των επιδοτήσεων για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων παραγωγών, γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.

Αλλά και όσοι καταφέρουν και βγουν στη σύνταξη (67 χρονών), δε θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού θα παίρνουν την "εθνική" σύνταξη των 384 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον το οποίο για 20 χρόνια εισφορές είναι περίπου 100 ευρώ.

Το αντιλαϊκό μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ, όπως και τα άλλα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που παίρνουν η Ε.Ε. και η κυβέρνηση με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο, αποτελούν "αιτία πολέμου" για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών που έχει, ήδη, αντιδράσει αγωνιστικά τις Ομοσπονδίες τους Αγροτικούς Συλλόγους, συντονισμένα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και ετοιμάζεται να κλιμακώσει και να συντονίσει πανελλαδικά την πάλη του, με το στήσιμο νέων μπλόκων σ' όλη τη χώρα.

Αυτά τα μέτρα ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες από τη γη και την παραγωγή τους. Ευνοούν μόνο τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, αυτούς που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πρότυπο. Αυτούς εξυπηρετεί η στρατηγική της κυβέρνησης, η στρατηγική της Ε.Ε., η ΚΑΠ, με τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Η μικρομεσαία αγροτιά να γυρίσει την πλάτη στους αγροτοπατέρες που τόσα χρόνια πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, και τώρα μάλιστα πλακώνονται σε ποια αγκαλιά θα στρέψουν την αγανάκτηση των αγροτών. Να στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία αγωνιστικών αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα αγροτών σε κάθε χώρο που ζει και εργάζεται η μικρομεσαία αγροτιά.

Η Γραμματεία ΠΑΣΥ Ηρακλείου καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά του νομού να μπει ακόμα πιο μαζικά κι αποφασιστικά στον αγώνα και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να βάλει φραγμό στα νέα μέτρα που εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που με εργαλείο την ΚΑΠ επιδιώκουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 18 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου (λεωφ. Παπαναστασίου 193), για την κλιμάκωση της δράσης μας μπροστά στις αντιασφαλιστικές ανατροπές και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.

(Φωτογραφία αρχείου)

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια