Ειδήσεις

"Καζάνι" που βράζει η αγροτιά

Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης. Σκοπός της εν λόγω συνάντησης ήταν η αναζήτηση τρόπων αντίδρασης στα μέτρα που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά το ασφαλιστικό, μέτρα που όπως ανέφερε η συντονιστική, προσωρινά η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω αλλά στη φάση αυτή επιθυμεί ξανά να προωθήσει.

Όπως αναφέρθηκε οι κινητοποιήσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν είχαν θετικά αποτελέσματα, οι αγώνες, όμως, θα πρέπει να συνεχιστούν με το συντονιστικό όργανο των αγροτών να έχει τον πρώτο λόγο για τις επαφές και τις κινήσεις του αγροτικού κόσμου της Κρήτης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αγροτικών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Α. Παπαδοπετράκης αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον Δήμο Ιεράπετρας. Όπως τόνισε «στην Ιεράπετρα υπάρχουν 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, οι οποίες πλήττονται λόγω του ακριβού κόστους παραγωγής αλλά και λόγω των χαμηλών τιμών. Ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το 99,4% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες και το υπόλοιπο 0,6% μεγάλες εταιρείες, οι οποίες με διάφορα κόλπα δεν πληρώνουν ΦΠΑ, εισαγωγικούς δασμούς κ.λπ. με αποτέλεσμα να εισάγονται προϊόντα, και τα παραγόμενα δικά μας παρόλο που είναι ανώτερης ποιότητας, λόγω ακριβότερου κόστους παραγωγής να στερούνται ανταγωνιστικότητας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. απαδοπετράκης, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, παρά την προσωρινή αναστολή των μέτρων. Στον αγώνα των αγροτών θα πρέπει να υπάρξει συλλογική διεκδίκηση και βέβαια υποστήριξη και από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως υποστηρίζει και ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, δεδομένου ότι ο αγροτικός κόσμος αποτελεί σημαντική παραγωγική δύναμη κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Ιεράπετρας, όπως ανέφερε, από την πλευρά του θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα αποφασίσουν τα αρμόδια συντονιστικά όργανα, πράγμα που αποδεικνύει και η παρουσία

εκπροσώπου του στην εν λόγω συνάντηση, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση των αγροτών, όπου έδωσαν το "παρών" γύρω στα εκατό μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, αποφασίστηκε η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή τις επόμενες μέρες, καθώς και η άσκηση πίεσης στα γραφεία των Κρητικών βουλευτών προκειμένου να πειστούν να καταψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια που αφανίζουν την αγροτιά.

Ορίστηκε επίσης η 7η Φεβρουαρίου ως η ημερομηνία της απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του απερχόμενου Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Εκείνη τη μέρα θα εκλεγεί η εφορευτική επιτροπή και θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών για να αναδειχθεί το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια