default-image

Έδωσαν ζωή σε 11 με τα όργανά τους

Υγεία
Έδωσαν ζωή σε 11 με τα όργανά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ταξίδι της ελπίδας για τους ανθρώπους που περιμένουν να λάβουν τα δώρα ζωής που προσέφεραν με το θάνατό τους οι δυο Κρητικοί.

Η τελευταία μεταφορά οργάνων από το Βενιζέλειο προς το αεροδρόμιο ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρώτης και εξαιρετικά κρίσιμης φάσης της διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας οι χειρουργικές ομάδες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και της Ιταλία προχώρησαν στη λήψη των οργάνων.

Στη διάρκεια του αγώνα δρόμου για να γίνει πράξη η γενναία απόφαση που έλαβαν οι συγγενείς των δυο συνανθρώπων μας, κινητοποιήθηκε σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι χειρουργικές ομάδες που έφτασαν στη διάρκεια της νύχτας στο Βενιζέλειο.

Γιγαντιαία και η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ που συμμετείχε με το σύνολο του προσωπικού και των οχημάτων του στην αερογέφυρα ζωής που έχει στηθεί, ενώ και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. συνέδραμαν για τη γρήγορη μεταφορά κάθε αποστολής στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Οι επεμβάσεις για τη λήψη των οργάνων ξεκίνησαν περίπου στις 4:30 το πρωί όταν έφτασε και η αποστολή των Ιταλών χειρουργών και κράτησαν περισσότερο από 7 ώρες.

Έδωσαν ζωή σε 11

Οι δότες χάρισαν ζωή σε 11 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους, υγιείς. Η επιχείρηση μεταφοράς ολοκληρώθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου μαζί με το συντονιστή της πρώτης διπλής επέμβασης λήψης οργάνων, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, κ. Βασίλη Δρακόπουλο, και το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου κ. Ευθύμιο Καρακώστα, ο οποίος συντόνιζε από χθες το βράδυ τις ομάδες του νοσοκομείου που συμμετείχαν στην πρωτόγνωρης έκτασης κινητοποίηση του νοσοκομείου.

Από την 58χρονη ελήφθησαν το ήπαρ από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, οι νεφροί από την ομάδα του "Ευαγγελισμού", οι πνεύμονες από την ομάδα του μεγαλύτερου μεταμοσχευτικού κέντρου της Ευρώπης που βρίσκεται στο Ανόβερο, ενώ οι κερατοειδείς παρελήφθησαν από την Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΑΓΝη και την ομάδα του κ. Σιγανού.

Από τον 51χρονο ελήφθησαν το ήπαρ, από τη νομάδα της Μπολόνια, οι νεφροί από την ομάδα του "Ευαγγελισμού" και οι κερατοειδείς από την ομάδα του ΠΑΓΝΗ. Δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα λήψης της καρδιάς από κανένα δότη.

Το χρονικό

Δεν είναι συνηθισμένο, όμως από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης το Βενιζέλειο τέθηκε σε συναγερμό μπροστά στην προοπτική δωρεάς οργάνων ταυτόχρονα από δύο δότες που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και για τους οποίους οι συγγενείς τους έδωσαν έγκριση, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό θάνατο, να δοθούν τα όργανά τους, προκειμένου να σωθούν συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη 1:30 ξημερώματα Τετάρτης ξεκίνησε η αερογέφυρα ζωής με σημείο αναφοράς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Στο Βενιζέλειο έφτασαν οι γιατροί από το εξωτερικό, τους οποίους υποδέχτηκε ο διευθυντής του νοσοκομείου κ. Καρακώστας και μέσα σε λίγο χρόνο ξεκίνησαν την επέμβαση.

Η επέμβαση, σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς, και για τα δύο άτομα, θα είχε διάρκεια αρκετών ωρών.

Πρόκειται για δύο δότες έναν άνδρα από το Ηράκλειο και μία γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες από Κάσο ή Κάρπαθο, ηλικίας 51 και 58 ετών αντίστοιχα, και οι δύο σοβαρά περιστατικά εγκεφαλικών. Βέβαιη θεωρήθηκε από την αρχή η λήψη και από τους δύο νεφρών και ήπατος, ενώ για τα υπόλοιπα όργανα - αμφιβληστροειδείς και καρδιά - δεν υπήρξε εξαρχής σιγουριά ότι θα μπορούσαν να ληφθούν.

Η πολύωρη διαδικασία οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και από διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι σχετική κινητοποίηση υπήρξε από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όσο και από άλλα νοσοκομεία όπου θα μεταμοσχευθούν τα όργανα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ypxjqoxl/

Έλλη Κοκάλη, Γιώργος Σαχίνης, Λευτέρης Κουμαντάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News