default-image

Παλεύουν με τον καρκίνο και την κρατική αναλγησία

Υγεία
Παλεύουν με τον καρκίνο και την κρατική αναλγησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριτοκοσμικές εικόνες βίωσαν καρκινοπαθείς που παλεύουν με τον καρκίνο και παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική αναλγησία. Νέο σοκ για τη δημόσια υγεία η έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς που τινάζει στον αέρα ακόμη και προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ζωής.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου χθες δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κατάσταση.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς «δεν έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια, για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αλαλούμ επικρατεί και στην Κρήτη. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, σήμερα, θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί φάρμακα για καρκινοπαθείς νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους που χορηγούνται ενδοφλέβια στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Ωστόσο στα νοσοκομεία τα φάρμακα δεν υπήρχαν, οι καρκινοπαθείς δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με "μπαλώματα" και με εσωτερικό δανεισμό, αποθέματα φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Την ανάγκη χρηματοδότησης επισημαίνουν εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ.

Την ίδια ώρα, οικονομικά παιχνίδια προκαλούν ασφυξία και στα φαρμακεία με τα ράφια τους να αδειάζουν, όπως αποκαλύπτουν οι φαρμακοποιοί με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση να είναι τεράστιες.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες ασθενών, την ίδια ώρα, με σοβαρές παθήσεις για ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομειακά φαρμακεία, το υπουργείο Υγείας απαντά ότι τα σχετικά ποσά έχουν εκταμιευθεί για το σύνολο των δημοσίων νοσοκομείων και σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News