Ειδήσεις

Ανασαίνει καθαρό αέρα μετά από 32 χρόνια η Ιεράπετρα

Πριν από 32 χρόνια μεταφέρθηκε ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων(ΧΑΔΑ) της Ιεράπετρας από τη θέση "Περιστεράς" ανατολικά της πόλης, στη θέση "Πλατειά Όψη", τρία χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλύτερης πόλης του νομού Λασιθίου, και από τότε αποτελούσε συνεχώς εστία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, για ολόκληρη την κατοικημένη περιοχή, δεδομένου ότι οι βόρειοι άνεμοι έφερναν στην πόλη τις άσχημες μυρωδιές μετά από τις συνεχείς αναφλέξεις των συσσωρευμένων όγκων σκουπιδιών.

Τριάντα δύο χρόνια μετά, και αφού το επέβαλε επιτακτικά η Ε.Ε., η Ιεράπετρα καταφέρνει να κλείσει οριστικά από την προηγούμενη δημοτική θητεία του κ. Σήφη Αναστασάκη, τη "χωματερή" της, να γλιτώσει τα πρόστιμα με τα οποία απειλούνταν από την Ε.Ε. αν συνέχιζε να τη λειτουργεί, και να δρομολογήσει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, όπου οι εργασίες ξεκίνησαν πριν 1,5 χρόνο και συνεχίζονται με την ευθύνη της σημερινής δημοτικής Αρχής του κ. Θεοδόση Καλαντζάκη.

«Εδώ και 1,5 χρόνο εκτελείται στην Ιεράπετρα ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, που έχει να κάνει με την αποκατάσταση της παλιάς "χωματερής", τη στιγμή που η αγροτική μας περιοχή συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρόβλημα, που αφορά στη σωστή διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων. Μιλούμε για 75.000 τόνους φυτικών υπολειμμάτων που προέρχονται από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τα κλαδέματα των δέντρων της ευρύτερης περιοχής», μας λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ.Αργύρης Πανταζής.

«Το έργο της αποκατάστασης του παλιού ΧΑΔΑ έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και σήμερα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τις αλλαγές των υπουργών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει φτάσει στο 70% της υλοποίησης του. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ίσως και νωρίτερα, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο», πρόσθεσε ο κ. Πανταζής.

Στο μεταξύ λειτουργεί κανονικά ο σταθμός μεταφόρτωσης αστικών απορριμμάτων που λειτουργεί σε γειτονικό οικόπεδο. Τα αστικά οικιακά απορρίμματα συμπιέζονται και μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου.

«Αυτή η διαδικασία κοστίζει γύρω στις 500.000 ευρώ το χρόνο στους δημότες της Ιεράπετρας. Τόσο είναι το κόστος της μεταφοράς και της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στο κύτταρο του Δήμου Αγίου Νικολάου, το οποίο κάποια στιγμή κι εκείνο θα ξεχειλίσει. Εμείς έχουμε φροντίσει μέσα από ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα εκπονηθεί άμεσα, να αλλάξουμε την υφιστάμενη κατάσταση, σε συνεννόηση με τους γειτονικούς Δήμους, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο το κόστος και της μεταφοράς και της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων», συμπληρώνει ο κ. Αργύρης Πανταζής.

Το τοπίο αλλάζει

Οι εικόνες ντροπής που έβλεπαν τα προηγούμενα χρόνια όσοι κινούνταν με τα αυτοκίνητα τους στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας Μακρυλιάς, δεν υπάρχουν πια. Το πυρηνελαιουργείο του κ. Ρούσου Κυπριωτάκη που λειτουργεί στην ίδια περιοχή, τηρεί τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ στο Δημοτικό οικόπεδο του παλιού ΧΑΔΑ όσο προχωρούν οι εργασίες, εξαφανίζονται και τα τελευταία αστικά απορρίμματα που έχουν απομείνει στις άκρες, με το φρέσκο χώμα που κουβαλούν τα χωματουργικά μηχανήματα να τοποθετείται σε στρώσεις, μαζί με ειδικά υλικά και χαλίκια, ώστε η αποκατάσταση της «χωματερής» να γίνει όπως ορίζουν οι σχετικές μελέτες στο συντομότερο δυνατόν χρόνο.

«Στην τελική φάση των εργασιών της αποκατάστασης του παλιού ΧΑΔΑ, θα φυτευτούν στο χώρο 4.000 θάμνοι, πικροδάφνες και άλλα φυτά αντοχής, με τα οποία θα ξαναπρασινίσει ο λόφος και θα γεμίσει όμορφα χρώματα, όταν σε 2 έως 3 χρόνια θα ανθίσουν όλα τα φυτά που θα φυτευτούν. Όσοι θα περνούν από αυτή την περιοχή δε θα την αναγνωρίζουν, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της "χωματερής", ενώ το χώρο αυτό σε λίγο καιρό, θα μπορούν να τον χαίρονται οι δημότες της Ιεράπετρας», διαβεβαιώνει ο κ. Πανταζής.

«Στόχος του έργου της αποκατάστασης του παλιού ΧΑΔΑ είναι μετά τη φύτευση των θάμνων που έχουν επιλεγεί, ολόκληρο το δημοτικό οικόπεδο που έχει έκταση πολλών στρεμμάτων, να δέσει αρμονικά με το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, και να αποδοθεί όσο πιο καθαρό γίνεται στους δημότες μας. Νομίζω ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, για τα σημεία στα οποία οι Δήμοι θα διαμορφώνουν τους χώρους συγκέντρωσης των απορριμμάτων τους, έτσι ώστε να μην υποβαθμίζονται άλλες περιοχές και άλλες να αναβαθμίζονται εις βάρος κάποιων άλλων.

Σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην Ιεράπετρα να πληρώνουμε τόσα χρήματα για τη μεταφορά των απορριμμάτων μας στον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο. Είναι επιτακτική η ανάγκη της εκπόνησης ενός νέου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό Λασιθίου, με τη συνεργασία όλων των Δήμων», προσθέτει ο πρόεδρος του Νομικού προσώπου "Περιβάλλον" Δήμου Ιεράπετρας, κ Μιχάλης Σπυριδάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια