default-image

Πολιτική ήττα για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου

Κρήτη
Πολιτική ήττα για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολιτική "απώλεια" για την ίδια τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, αλλά και σε απώλεια χρηματοδότησης - τουλάχιστον από τη συγκεκριμένη πηγή του ευρωπαϊκού δανείου - έργων στην πόλη εξελίχθηκε η χθεσινή μαραθώνια, θυελλώδης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά τις "τρίπλες" της τελευταίας στιγμής, και με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις να συνθέτουν ένα εκρηκτικό σε ορισμένες στιγμές σκηνικό, η δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση μερίδας της αντιπολίτευσης, που χρειαζόταν διακαώς για να περάσει το σχεδιασμό της σε επίπεδο υλοποίησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  

Για την έγκριση της επικαιροποίησης των χρηματοδοτούμενων μέσω του δανείου έργων απαιτούνταν, όπως είχαμε γράψει, πλειοψηφία 2/3 στο Συμβούλιο.

Έχοντας αδρανήσει τον προηγούμενο καιρό, η δημοτική Αρχή επιχείρησε να την εξασφαλίσει στο και πέντε. Αντί για σύγκλιση και συναίνεση, υπήρξε μετωπική αντιπαράθεση, με συνέπεια η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να ναυαγήσει.

Δεν υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής κανένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης, πέραν μονάχα των 29 συμβούλων της συμπολίτευσης. Ως εκ τούτου, η δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε σε μια ηχηρή, αν μη τι άλλο, πολιτική "ήττα", με την αδυναμία προώθησης του δικού της σχεδιασμού, και την απένταξη έργων ύψους 5 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ευρωπαϊκού δανείου...

Στη λίστα των απωλεσθέντων έργων περιλαμβάνονται συγκεκριμένα:

- Η πιστοποίηση 78 παιδικών χαρών και η κατασκευή 5 νέων.

- Η ανάπλαση του κόλπου Δερματά.

- Η πεζοδρόμηση των οδών Γιαννίκου-Βικέλα.

- Η υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων.

- Η τοποθέτηση ειδικών φωτιστικών LED.

Το χρονικό

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι εκτυλίχθηκε στη χθεσινή κρίσιμη όσο και εκρηκτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Με την προοπτική της συναίνεσης της αντιπολίτευσης και άρα της υπερψήφισης της πρότασης χρηματοδότησης έργων από το δάνειο της ΕτΕΠ να μοιάζει χαμένη, ο δήμαρχος Ηρακλείου επιχείρησε να προσπεράσει το σκόπελο με μια εύλογη από τη δική του πλευρά... τρίπλα.

Ο Βασίλης Λαμπρινός έριξε στο τραπέζι της συνεδρίασης την πρόταση να μην τεθεί προς ψήφιση στο σύνολό της, ως είχε δηλαδή, η εισήγηση για την τροποποίηση του πίνακα έργων προς χρηματοδότηση από το δάνειο. Αλλά να "σπάσει" η εισήγηση. Πρότεινε δηλαδή να γίνει συζήτηση χωριστά ανά έργο που περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα...

Με την κίνηση αυτή ο δήμαρχος στόχευε σε αλλαγή στάσης εκ μέρους όχι τόσο της παράταξης Λυγερού, όσο εκείνης του Γιάννη Κουράκη. Με το σκεπτικό πως η μείζων αντιπολίτευση δε θα μπορούσε να πει «όχι» σε ορισμένα τουλάχιστον έργα, από τη στιγμή που ήταν αρχικές προτάσεις και διεκδικήσεις της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που εξάλλου είχε συνάψει και το δάνειο με την ΕτΕΠ.

Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Λαμπρινός κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, να συμφωνήσουν με την πρότασή του.

Μάλιστα, στην προσπάθεια επίτευξης της πολυπόθητης συναίνεσης από την αντιπολίτευση, ο δήμαρχος έκανε ένα διπλωματικό άνοιγμα, με εμφανή αποδέκτη την παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων. Έκανε, συγκεκριμένα, αναφορά στους καλούς και συμφέροντες - όπως είπε - όρους του δανείου, και το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο του 1% που είχε επιτύχει το 2009 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης...

«Εμείς χτίζουμε στα όσα βρήκαμε, δεν ισοπεδώνουμε, δεν γκρεμίζουμε. Σας καλώ να στηρίξετε την πρότασή μας, γιατί θα είναι κρίμα να χαθούν χρήματα και έργα για την πόλη», συνέχισε διπλωματικά ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Ομοβροντία "πυρών"

Και στην κίνηση ευελιξίας ή τρίπλας, όπως το δει ο καθένας, της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος εισέπραξε δριμεία "πυρά" από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Κουράκης έσπευσε να απαντήσει στον Βασίλη Λαμπρινό πως κόπτεται για συναίνεση την τελευταία στιγμή και επειδή είναι στριμωγμένος και όχι επειδή πραγματικά τη θέλει. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αν πραγματικά η δημοτική Αρχή επιθυμούσε τη συναίνεση και τη συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα το είχε πράξει νωρίτερα. Είτε στις αρχές του φθινοπώρου, όταν είχε συζητηθεί το θέμα στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Είτε πριν την προηγούμενη ψηφοφορία και λήψη απόφασης που, ως γνωστόν, ακυρώθηκε κατόπιν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ως μη σύννομη, λόγω μη ύπαρξης πλειοψηφίας 2/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από εκεί και πέρα, επί της ταμπακέρας, ο πρώην δήμαρχος υπογράμμισε πως η παράταξή του δεν μπορεί να συναινέσει στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής όχι βεβαίως γιατί διαφωνεί ή έχει θέμα με το δάνειο της ΕτΕΠ, το οποίο άλλωστε οι ίδιοι είχαν συνάψει, αλλά, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κουράκης, επειδή ο ίδιος και η παράταξή του έχουν διαφορετική αντίληψη γύρω από τη χρηματοδότηση των έργων.

Η θέση των Ανοιχτών Οριζόντων είναι πως τα έργα που η δημοτική Αρχή θέλει να χρηματοδοτηθούν από την ΕτΕΠ μπορούν κάλλιστα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και πως με τα λεφτά του δανείου θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν νέα έργα και παρεμβάσεις στην πόλη...

Σε αυτή τη λογική ακριβώς, ο κ. Κουράκης απέρριψε την πρόταση του δημάρχου. Αντιπρότεινε να αποσυρθεί η συζήτηση για το δάνειο και να επανέλθει σε κάποια επόμενη. Με το Δήμο να επιχειρεί, εντωμεταξύ, να εντάξει τα επίμαχα έργα, σε κοινοτικά προγράμματα...

Σε σχετικά παρόμοιο μοτίβο κινήθηκε στη δική του τοποθέτηση και ο Ηλίας Λυγερός. Ο επικεφαλής της παράταξης των "Ενεργών Πολιτών" κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή πως τρέχει πανικόβλητη, εκ των υστέρων, να διαβουλευθεί και να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση, ενώ θα έπρεπε να το είχε πράξει, όπως σημείωσε, πριν από 4 μήνες!

Ο ίδιος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για προχειρότητα και επιπόλαιους χειρισμούς σε ό,τι αφορά σημαντικά θέματα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση του δημάρχου και για ακόμα πιο ουσιώδεις λόγους. Όπως είναι το προφίλ, τα χαρακτηριστικά και η ποιότητα των έργων που θέλει η Λότζια να χρηματοδοτήσει μέσω του ευρωπαϊκού δανείου...

Ο κ. Λυγερός εξέφρασε μάλιστα την απορία του γιατί η δημοτική Αρχή επιμένει να ρίχνει το βάρος σε έργα, όπως ακριβές αναπλάσεις και παιδικές χαρές, αντί για παρεμβάσεις που θα σκύβουν πάνω στη δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία.

Καταπέλτης εμφανίστηκε από την πλευρά του εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ο Μιχάλης Κασσαπάκης. Είπε πως η δημοτική Αρχή λειτουργεί στο πόδι, προωθώντας συγκεκριμένα έργα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των δημοτών, αλλά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Σε σκληρό ύφος και η Μόνα Αμανατίδου από την "Άμεση Δημοκρατία", που δήλωσε κατά του σχεδιασμού της δημοτικής Αρχής αφενός λόγω διαφωνίας με τα έργα και αφετέρου λόγω της χρηματοδότησής του μέσω δανείου, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε περίπου ως ντροπή!

Στην ομοβροντία "πυρών" εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θέλησε να απαντήσει στη δευτερολογία του ο Βασίλης Λαμπρινός. Ο ίδιος επισήμανε πως κάθε έργο που θα μπει στο ΣΕΣ, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, θα αναθεωρηθεί από τον πίνακα έργων του δανείου της ΕτΕΠ.

Και πέταξε το μπαλάκι στις άλλες παρατάξεις, κυρίως σε εκείνες των Κουράκη-Λυγερού, να πουν ακριβώς ποιες αλλαγές και σε ποια έργα θα ήθελαν να δουν για να υπερψηφίσουν. Μια κίνηση βεβαίως με πολιτική χροιά, που έκρυβε αιχμές για αντιπολίτευση για την... αντιπολίτευση και όχι ουσίας εκ μέρους των άλλων παρατάξεων.

Η πρόταση-τρίπλα του κ. Λαμπρινού για ψήφιση του κάθε έργου χωριστά υπερψηφίστηκε τελικά μονάχα από τη συμπολίτευση. Καταψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην των "Ενεργών Πολιτών", που ψήφισαν "λευκό"...

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Κουράκη-Μαμουλάκη

Την ίδια ώρα πάντως που ο δήμαρχος Ηρακλείου επιχειρούσε να αποσπάσει με τη διπλωματία τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ξέσπασε σφοδρή ένταση μεταξύ του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Χάρη Μαμουλάκη και του Γιάννη Κουράκη.

Αυτό βεβαίως δεν ήταν το πρώτο μεταξύ τους "θερμό" επεισόδιο. Είχαν πολλά προηγούμενα και η ένταση χτύπησε κόκκινο. Το φιτίλι για να ανέβουν οι τόνοι άναψε η παρέμβαση του αντιδημάρχου και οι διπλές αιχμές που εξαπέλυσε κατά του πρώην δημάρχου.

Ο κ. Μαμουλάκης κατηγόρησε τον κ. Κουράκη ότι σκόπιμα αποψίλωσε από μηχανικούς το Δήμο Ηρακλείου το καλοκαίρι του 2014, μετά τις δημοτικές εκλογές. Παράλληλα, ανέφερε πως η πρώην δημοτική Αρχή αδράνησε σκόπιμα σε σχέση με την κατάθεση προτάσεων για τα έργα που θα χρηματοδοτούσε το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ώστε να βρεθεί προ ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων η νυν δημοτική Αρχή...

Ο κ. Κουράκης έσπευσε να απαντήσει πως δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το αποδεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων να μετακινηθούν. Ο ίδιος κάλεσε με νόημα τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων να σταματήσει να προκαλεί, την ώρα που η παράταξή του κάνει, υποτίθεται, άνοιγμα για συναίνεση.

Κάπου εκεί παρενέβησαν εξαγριωμένοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Ο κ. Κουράκης συνέχισε φανερά ενοχλημένος να απαντά στον Χάρη Μαμουλάκη, τον οποίο έσπευσε να στηρίξει ο Βασίλης Λαμπρινός.

«Εμείς δεν είμαστε δυνάστες!», έσπευσε να διαμηνύσει προς τη δημοτική Αρχή.

«Δηλαδή είμαστε δυνάστες εμείς;», τον ρώτησε ενοχλημένος ο δήμαρχος Ηρακλείου, με τον κ. Κουράκη να του ανταπαντά: «Τι θέλατε, δηλαδή, να μην εφαρμόσουμε το νόμο, να μην υπογράψουμε τις μετακινήσεις;»...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News