Ειδήσεις

Αλωνίζουν τις νύχτες οι κλέφτες στην αγροτική Ιεράπετρα

Στο ίδιο έργο θεατές οι παραγωγοί θερμοκηπιακής ντομάτας στην περίμετρο της αγροτικής Ιεράπετρας, συνεχίζουν και φέτος να καταγράφουν απώλειες εισοδήματος λόγω κλοπής, καθώς επιστρέφοντας το πρωί στη δουλειά τους, βρίσκουν σκισμένα τα πλαστικά των θερμοκηπίων τους ή παραβιασμένες τις κλειδαριές της αποθήκης τους, με την παραγωγή τους να έχει κάνει "φτερά" πάνω από τα φυτά, που αυτή την εποχή είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Οι κλοπές αγροτικών εισοδημάτων κατά την περίοδο των εορτών ήταν σε έξαρση, με χαρακτηριστικότερη εκείνη στην περιοχή "Καντόγλου" Κάτω Χωριού, όπου ο άτυχος παραγωγός το πρωί βρήκε άδεια από καρπό τη μισή φυτεία ντομάτας που καλλιεργεί, πιστεύοντας ότι οι κλέφτες δεν είχαν χώρο να φορτώσουν την υπόλοιπη σοδειά του, η ότι τους βρήκε το ξημέρωμα, γιατί η συγκομιδή της ντομάτας μέσα στο σκοτάδι δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα.

«Εκεί που πιστέψαμε ότι είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον τη μισή μας παραγωγή, οι θρασύτατοι κλέφτες επέστρεψαν το αμέσως επόμενο βράδυ, και μάζεψαν ότι είχε απομείνει πάνω στα φυτά στο υπόλοιπο θερμοκήπιο, το οποίο είχε μείνει ασυγκόμιστο. Η πράξη τους δείχνει απύθμενο θράσος, και η μέθοδός τους μας θυμίζει την κλοπή που μας είχαν κάνει πέρυσι πάλι τέτοια εποχή στο ίδιο θερμοκήπιο. Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα ασφάλειας, και θα εγκαταστήσουμε συναγερμούς και κάμερες παρακολούθησης προκειμένου να καταγράφουμε οτιδήποτε κινείται. Δε φτάνει που μας άφησαν τόσο μεγάλη ζημιά πίσω τους, αλλά μας υποχρεώνουν τώρα να μπούμε και σε επιπλέον έξοδα», μας είπε ο παραγωγός κ. Γιάννης Ζαφειράκης.

Στο διπλανό θερμοκήπιο του κ. Μιλτιάδη Παρθενάκη, έχουν μπει νύχτα τουλάχιστον τρείς φορές. «Εισβάλουν στα θερμοκήπια μας τις νύχτες με περίσσιο θράσος. Σκίζουν το πλαστικό ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα και φορτώνουν στα αυτοκίνητα τους ότι βρουν. Κηπευτικά, άδειες κλούβες, αγροτικά εργαλεία και εφόδια. Με έχουν κλέψει τρεις φορές και μου έχουν κάνει μεγάλες ζημιές. Είμαστε απροστάτευτοι. Είμαστε σε σκοτεινή απόμερη περιοχή, η οποία δυστυχώς έχει δυο εξόδους διαφυγής. Γνωρίζουν πως αν κάτι δεν πάει καλά, μπορούν να διαφύγουν από τη μια η την άλλη πλευρά. Πολλοί γείτονες σκέφτονται να τους στήσουμε καρτέρι, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι οπλισμένοι. Φοβούμαστε ότι είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί», μας είπε ο παραγωγός κ. Μιλτιάδης Παρθενάκης.

Κοντά στην είσοδο του σκοτεινού αγροτικού δρόμου, ο οποίος οδηγεί στα θερμοκήπια των θυμάτων της σπείρας των κακοποιών, καλλιεργεί και ο κ. Μιχάλης Ματζαράκης, ο οποίος προσπαθεί να προστατέψει το χώρο του με κάθε τρόπο. «Τις περισσότερες φορές αναγκάζομαι να μένω τις νύχτες σε ένα μικρό σπιτάκι εδώ δίπλα στο θερμοκήπιο και να μην πηγαίνω στο κανονικό μου σπίτι στην Ιεράπετρα. Όταν οι κακοποιοί βλέπουν φώτα στο πρόχειρο σπίτι που έχουμε εδώ και τα αυτοκίνητα μας παρκαρισμένα απέξω, φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σχεδόν κάθε βράδυ από τα μεσάνυκτα μέχρι το ξημέρωμα, ακούμε αυτοκίνητα να περνούν από τους σκοτεινούς αγροτικούς δρόμους και δεν τολμούμε να ανοίξουμε την πόρτα να δούμε ποιος είναι, γιατί φοβούμαστε μην μπλέξουμε σε περιπέτειες. Ένα βράδυ, που έτυχε να βρίσκομαι μέσα στο θερμοκήπιο, είδα μια άσπρη "κλούβα" με άγνωστο αριθμό κυκλοφορίας και οδηγό έναν παράξενο γενειοφόρο, ο οποίος κινούνταν ύποπτα σε ένα σημείο που δε δικαιολογούσε την παρουσία του και μιλούσε συνεχώς στο κινητό του τηλέφωνο. Κατάλαβα ότι κάτι παράνομο ήταν σε εξέλιξη αλλά κρύφτηκα για να μη με αντιληφθεί και με βρει κανένας μπελάς.

Κάτι πρέπει να γίνει. Να ενισχυθεί η αστυνόμευση της υπαίθρου και οι περιπολίες κατά τις νυχτερινές ώρες. Είμαστε στο έλεος των κακοποιών», μας είπε ο κ Μιχάλης Ματζαράκης.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία μας , από τους μικρούς οικισμούς γύρω από την Ιεράπετρα. Στην περιφέρεια της Γρα Λυγιάς, του Κεντριού και νότια της Βαϊνιάς άγνωστοι μπαίνουν τις νύχτες σε αγροικίες με οικόσιτα ζώα, και κλέβουν κοτόπουλα, γαλοπούλες, κουνέλια, περιστέρια και οτιδήποτε άλλο τρώγεται…

Νίκος Πετάσης

Σχόλια