Ειδήσεις

Δίχασε το δάνειο της ΕτΕΠ το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Την ανάγκη συναίνεσης με την αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, υπερτόνισε ο Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος εισηγήθηκε να συζητηθούν έναν-ένα τα θέματα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με το πολυσυζητημένο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μαζί με παρατάσεις και δημοπρασίες έργων, για να περάσει η πρότασή του.

Στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των τελευταίων μηνών η Δημοτική Αρχή βρέθηκε για δεύτερη φορά σε αδιέξοδο, αφού για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να πείσει για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος έργων στην πόλη του Ηρακλείου, που θα επέτρεπαν συν τοις άλλοις την περαιτέρω χρηματοδότηση από το περιβόητο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πολλοί στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δήμου Ηραλείου έκαναν λόγο για πολιτική ήττα της δημοτικής Αρχής, αφού παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Βασίλη Λαμπρινού για συναίνεση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έπεισε τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος για να συνεχιστεί η δανειοδότηση.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, που ουσιαστικά καταλογίζει στη νέα δημοτική Αρχή, ότι τα έργα τα οποία είχε εντάξει στο νέο προγραμματισμό δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, τόνισε ότι έπρεπε νωρίτερα να κουβεντιαστεί το συγκεκριμένο θέμα από τη στιγμή που χρειάζονται τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου για να περάσει το πρόγραμμα της δημοτικής Αρχής.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουράκης «γιατί δεν κοιτάζει η δημοτική Αρχή να αποσπάσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος για τα έργα εντός πόλεως και μετά να δει πως θα ζητήσει χρήματα μέσω του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ενώ τόνισε ότι πρέπει «να αποσύρεται το πρόγραμμά σας και να συζητηθεί εκ νέου με την αντιπολίτευση».

Στην παράταξη Κουράκη θεωρούν πως οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" δεν έχουν κανέναν λόγο να σιγοντάρουν και να βγάλουν το "φίδι" από την τρύπα για τη δημοτική Αρχή, δεδομένου αφενός ότι ο συγκεκριμένος προγραμματισμός έργων είναι σχεδιασμός αποκλειστικά της παράταξης Λαμπρινού και αφετέρου δεδομένων των ψυχροπολεμικών σχέσεων που έχουν εσχάτως οι δύο παρατάξεις, μετά και τα επεισοδιακά τεκταινόμενα στην ψηφοφορία για την αύξηση των δημοτικών τελών.

Επίσημη θέση πήρε ο Ηλίας Λυγερός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής Αρχής ρίχνοντας το "μπαλπάκι" πλέον στην παράταξη του Γιάννη Κουράκη. «Αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι ποιος εγγυάται ότι το κακό δε θα επιστρέψει στους πολίτες, μέσω μελλοντικής φορολόγησής τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του Ηλία Λυγερού είχε καταψηφίσει την προηγούμενη φορά και φάνταζε δύσκολο έως εξαιρετικά... απίθανο να αλλάξει τελείως ρότα υπερψηφίζοντας διότι θα κατηγορούνταν, και όχι άδικα, από τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης για πολιτική κωλοτούμπα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να επικυρώσει την τροποποίηση του αρχικού πίνακα έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του δανείου του Δήμου από την ΕτΕΠ.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μία επαναληπτική διαδικασία και απόφαση, μιας και, ως γνωστόν, η απόφαση που είχε ληφθεί στο Συμβούλιο "έφαγε... άκυρο" από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης λόγω μη διευρυμένης πλειοψηφίας 2/3...

Πέραν του δανείου, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

- Έγκριση χαρτογραφικού υπόβαθρου, που συνοδεύει την Κανονιστική Πράξη Κοινόχρηστων Χώρων της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου.

- Παράταση προθεσμίας του έργου "Ανάπλαση λεωφόρου Ικάρου (από Καρτερού έως αεροδρόμιο)".

- Ορισμός μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση των επιτροπών:

1. Διενέργειας Δημοπρασιών αγοράς, πώλησης, μίσθωσης και εκμίσθωσης ακινήτων,

2. Εκτίμησης και καταλληλόλητας ακινήτων και

3. Καταλληλόλητας και επιλογής χώρων καταλλήλων για ανέγερση διδακτηρίων, καθώς και χώρων μετά κτηρίων για τη στέγαση σχολικών μονάδων.

- Δακοκτονία 2016.

- Μετάβαση του κοινωνικού προγράμματος Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηρακλείου (πρώην ΚΗΦΗ Παλιανής) στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού - Περιβάλλοντος - Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια