Ειδήσεις

Καφές σε αναμονή... τώρα και στην Κρήτη

Εξαπλώνεται και στην Κρήτη η πανελλήνια πρωτοβουλία "Καφές σε Αναμονή". Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι ότι εάν ένας πελάτης το επιθυμεί, εκτός από το δικό του καφέ, πληρώνει έναν επιπλέον, ο οποίος μπαίνει σε αναμονή για κάποιον άστεγο ή οποιονδήποτε έχει ανάγκη και θα τον ζητήσει αργότερα.

Ο "Καφές σε Αναμονή" ξεκίνησε ως δράση από το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" πριν μερικά χρόνια.

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι ο κ. Δημήτρης Πανέλης, ο οποίος ξεκίνησε τον "Καφέ σε Αναμονή" σε πανελλαδικό επίπεδο όταν διάβασε κάποιο άρθρο στο διαδίκτυο για ανάλογο πρόγραμμα στη Νάπολη της Ιταλίας πριν 100 χρόνια.

Σκοπός του, όπως μας είπε, είναι «η δράση να επεκταθεί σε μαγαζιά της γειτονιάς όπως φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, κομμωτήρια εκτός από καφενεία».

Ο Δήμητρης Πανέλης

Σε συνεργασία με τους συμφοιτητές του στη δραματική σχολή δημιούργησαν αφιλοκερδώς σχετικό βίντεο, το οποίο ανέβασαν στο Υοutube με δικά τους μέσα και χωρίς να έχουν καμία οικονομική υποστήριξη από οποιονδήποτε. Ο ίδιος ο κ. Πανέλης έφτιαξε τις σελίδες "Καφές σε Αναμονή" στο facebook και στο twitter πριν 50 ημέρες περίπου.

Σήμερα, λιγότερο από δύο μήνες μετά, υπάρχουν πάνω από 20 ομάδες στο facebook, οι οποίες υποστηρίζουν τις δράσεις του "Καφέ σε Αναμονή" σε πάρα πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας.

Καφές... στη Σητεία

Ο κ. Μανώλης Κολιδάκης από το κατάστημα "Άμμος και Γιάντες", που βρίσκεται στη Σητεία, μίλησε στο neakriti.gr σχετικά με την πρωτοβουλία που πήρε ο ίδιος πριν 3 χρόνια ώστε να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή στη Σητεία. Όπως μας εξήγησε, πληροφορήθηκε ηλεκτρονικά για τον "Καφέ εν Αναμονή" και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους του περιοδικού δρόμου "Σχεδία", οι οποίοι του έστειλαν υλικό ώστε να μπορεί να διαφημίζει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο ίδιος καθώς και οι πελάτες του είναι θερμοί υποστηρικτές της δράσης. «Έχω μόνιμα 10-15 καφέδες σε αναμονή και για ένα διάστημα είχα σε αναμονή και φαγητό», μας εξηγεί. Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, επειδή εδώ είμαστε μια μικρή και κλειστή κοινωνία δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ο κόσμος ντρέπεται να ζητήσει οτιδήποτε ακόμα κι αν υπάρχει ανάγκη. Έχω έρθει σε επαφή και με το Κοινωνικό Παντοπωλείο της περιοχής για να ενημερώσουν όσους ανθρώπους κρίνουν απαραίτητο, αλλά δεν υπάρχει κόσμος να ζητάει».

Καφές... και στο Ηράκλειο

Ανάλογο παράπονο εξέφρασε και ο κ. Δημήτρης Μαμαγκάκης, υπεύθυνος του καταστήματος "Μπαγκέτα" στο Ηράκλειο. Όπως μας είπε, πελάτες του μαγαζιού τον ενημέρωναν τακτικά για το πρόγραμμα και τον παρότρυναν να μπει και το δικό του κατάστημα στον "Καφέ σε Αναμονή". Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αποφάσισε να το ξεκινήσει. «Ενημερώνουμε με φυλλάδια, πίνακες στο κατάστημα και μέσω ίντερνετ τους ενδιαφερόμενους κι ενώ οι πελάτες ανταποκρίνονται ευχάριστα και έχω καθημερινά καφέδες και τοστ που περιμένουν να έρθει κάποιος να τα ζητήσει, κανείς δεν ανταποκρίνεται».

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιορισμένης ανταπόκρισης, ο κ. Πανέλης προτείνει «να γίνει μαζικότερο και πιο οργανωμένο το πρόγραμμα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία τοπικών φορέων ώστε μέσω των δικών τους υπηρεσιών να διατίθενται τα προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση από τα καταστήματα σε οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Μαρία Αγαπάκη

Σχόλια