Ειδήσεις

Πέντε μονάδες διαφορά για τον Μητσοτάκη που ανέλαβε ήδη

Με διαφορά σχεδόν 5 μονάδων επικράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης του αντιπάλου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφού τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα λένε Μητσοτάκης 52,43% και Μεϊμαράκης 47,57%.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, το νέο αρχηγό υποδέχτηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη για την εργασία του στην εσωκομματική εκλογή ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

«Το κόμμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Θα ανανεώσουμε δυναμικά τη Ν.Δ., οι πολίτες ψήφισαν για δημιουργική ανανέωση. Χρέος όλων μας η Ν.Δ. να γίνει πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που αντιπαλεύει το λαϊκισμό. Θέλω να εξασφαλίσω την ενότητα της Ν.Δ. αλλά να πετύχω τη δημιουργική της διεύρυνση. Θα πετύχουμε το στόχος μας γιατί είναι ένας στόχος συλλογικός».

Δηλώσεις Μητσοτάκη-Πλακιωτάκη

Πλακιωτάκης: «Θα ήθελα να καλωσορίσω το νέο πρόεδρο της Ν.Δ., να του δηλώσω ευθύς εξαρχής ότι θα συνεργαστώ στενά μαζί του, θα σταθώ δίπλα του. Πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας και του κόμματος για να καταστήσουμε τη Ν.Δ. πρώτη δύναμη στον τόπο. Πιστεύω ότι και τα άλλα στελέχη του κόμματος το ίδιο θα πράξουν. Σου εύχομαι σύντομα να γίνεις πρωθυπουργός».

Μητσοτάκης: «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το έργο σου ως μεταβατικός πρόεδρος, το κόμμα σού είναι υπόχρεο. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Γιάννη Τραγάκη που έκανε τις εκλογές με απόλυτη αρτιότητα και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό παρατράγουδο. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εθελοντές που απέδειξαν ότι το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Σε αυτούς θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κόμματος.

Οι πολίτες ζήτησαν δημιουργική ανανέωση και ζητούν από τη Ν.Δ. να ανακαλύψει τις βασικές αξίες που υπηρέτησε για να βρεθούν αντιμέτωπες στο λαϊκισμό της κυβέρνησης.  

Στόχος μας είναι η Ν.Δ. να γίνει και πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Θα έχουμε σύντομα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μου είναι όχι μόνο να εξασφαλίσω την ενότητα αλλά να πετύχω και τη διεύρυνση. Ο στόχος αυτός είναι συλλογικός.

Το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη Ν.Δ.».

«Από σήμερα μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά»

Μερικά λεπτά μετά τις 10 το πρωί πέρασε το κατώφλι του πολιτικού του γραφείου, στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νέος πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το γραφείο, λέγοντάς τους ότι «από σήμερα μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά. Η Ν.Δ. προχωρά ανανεωμένη», επισήμανε, ενώ όταν τον ρώτησαν αν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «θα έχουμε χρόνο να τα πούμε όλα».

Πέφτει... στα βαθιά

Κατευθείαν στα βαθιά πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της Ν.Δ. διαφυλάσσοντας παράλληλα την ενότητα του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την επίσπευση της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της Ν.Δ., κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, καθώς και τους συνυποψηφίους του στη διεκδίκηση της ηγεσίας, κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της Ν.Δ. βρίσκεται η δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα επωμιστεί την εκπροσώπηση της Ν.Δ. στη Βουλή, καθώς τα πεδία των μαχών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι πολλά και δύσκολα με πρώτο το ασφαλιστικό.

Μεγάλο στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να βάλει τάξη και στο λειτουργικό κομμάτι της Ν.Δ. Ήδη οι συνεργάτες του βρίσκονται σε αναζήτηση νέου χώρου για τα γραφεία της Ν.Δ. καθώς το κόστος αυτών της λεωφόρου Συγγρού είναι πολύ υψηλό.

Χθες πάντως και αφού είχε κλειδώσει η νίκη Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με το νέο πρόεδρο της Ν.Δ. και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως στη Βουλή αναμένεται σκληρή κόντρα για το Ασφαλιστικό μεταξύ των δύο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας και μάλιστα έχει έρθει και σε μία αρχική συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πει πως διαφωνεί με οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο και ξεκαθάρισε πως στήριξη αλά καρτ δεν πρόκειται να προσφέρει στην κυβέρνηση.

Τα ξένα media για τη νίκη Μητσοτάκη

Η είδηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγινε γρήγορα θέμα στα ξένα ΜΜΕ. Το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Financial Times και ο Guardian έγραψαν πως ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευτεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας. «Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα ενόψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

Ενδεικτικό είναι πως και ο Guardian έγραψε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι ο άνθρωπος που εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει τον Τσίπρα και να ανανεώσει τη Ν.Δ.

Και ο γερμανικός Τύπος όμως έσπευσε να μεταδώσει την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ηγέτης της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχολιάζοντας επίσης πως είναι φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής. «Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα», είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναπαράγεται απ' όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ στα οποία κυριαρχούν τίτλοι όπως "Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα" από τη "Suddeutsche Zeitung".

«Είναι 47 χρονών, φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής», γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., γράφει το "Focus".

Σχόλια