default-image

Πηγή ζωής ο Αποσελέμης για την Πεδιάδα

Κρήτη
Πηγή ζωής ο Αποσελέμης για την Πεδιάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή ζωής και τονωτική ανάσα ανάπτυξης αποτελεί το φράγμα Αποσελέμη για τα γύρω χωριά της περιοχής, όπου άρχισαν να δέχονται επισκέπτες από όλη την Κρήτη.

Πολίτες μαγνητίζονται από το τοπίο και πραγματοποιούν εξορμήσεις περιπάτου και αναψυχής κυρίως τα σαββατοκύριακα, ενώ όσοι μεγάλωσαν στην ευρύτερη περιοχή νοσταλγούν το παρελθόν, όπως η κ. Ιωάννα Αργυράκη η οποία βλέπει πλέον με άλλη, σύγχρονη ματιά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στη περιοχή της Λαγκάδας.

«Νιώθουμε νοσταλγία για το χθες. Σε αυτό το σημείο του φράγματος ήταν ο κήπος μας, οι ελιές μας. Στην άκρη του φράγματος ήταν ο δρόμος όπου περπατούσαμε για να πάμε στο Σφεντύλι και από 'κει στο Αβδού», δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" η κ. Αργυράκη, η οποία μεγάλωσε στις Ποταμιές και κατοικεί στο Ηράκλειο με την οικογένειά της.

Η κ. Ιωάννα Αργυράκη

«Στην περιοχή έρχονται αρκετοί Ηρακλειώτες για να κάνουν τον περίπατό τους στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Αποσελέμη και στη συνέχεια να κάνουν μια στάση σε καφενεία στις Ποταμιές, σε ουζερί αλλά και σε παραδοσιακές ταβέρνες στο Αβδού», συμπλήρωσε η κ. Ιωάννα Αργυράκη.

Βόλτες στη φύση, στο βυθισμένο χωριό Σφεντύλι αλλά και παρατήρηση πουλιών που έχουν βρει το δικό τους παράδεισο στο φράγμα Αποσελέμη.

Αποδράσεις από την καθημερινότητα, με φόντο το γαλήνιο τοπίο του φράγματος, τις οποίες συνδυάζουν με στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης σε παραδοσιακά καφενεία και ουζερί.

Δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι τονίζουν τώρα την ανάγκη εκπόνησης ενός τοπικού χωροταξικού, το οποίο θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

«Το μεγάλο υδρευτικό έργο του φράγματος Αποσελέμη και ως… λίμνη να υφίσταται θα προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες, γεγονός που σημαίνει περισσότερο κόσμο στη τοπική κοινωνία μας.

Πέρα από το μεγάλο αυτό έργο, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να υπάρξει ένα τοπικό χωροταξικό», τόνισε στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο Γιάννης Σέγκος.

Ο κ. Γιάννης Σέγκος.

Την ίδια ώρα, πρώην κάτοικοι του Σφεντυλίου ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της εξεύρεσης χώρου για την ανέγερση εκκλησίας όπου θα μεταφερθούν τα ιερά κειμήλια του Αγίου Θεοδώρου.

«Βλέπουμε το χωριουδάκι μας που θυσιάστηκε για το μεγάλο αυτό έργο για να πιουν νερό οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν ηθική υποχρέωση να επισπεύσουν διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη έκταση για την ανέγερση του Ιερού Ναού του προστάτης μας Άγιου Θεοδώρου ώστε να μεταφερθούν στο ναό και τα ιερά κειμήλια τα οποία βρίσκονται σε μια αποθήκη εδώ και αρκετούς μήνες.

Αυτό θα απαλύνει κάπως τον πόνο μας», αναφέρει ο κ. Ιωάννης Παντουβεράκης, πρώην κάτοικος Σφεντυλίου.

Εντωμεταξύ, δε λείπουν και τα προβλήματα. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, στις Ποταμιές και μια ανάσα από το φράγμα, υπάρχει έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες για την άρδευση των περιουσιών τους, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ποταμιών κ. Γεράσιμος Κόμης.

Ο κ. Γεράσιμος Κόμης.

«Υπάρχει μια δυσαρέσκεια από πλευράς πολιτών διότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχουν νερό για να ποτίσουν τα περβόλια τους, διότι τα πηγάδια της περιοχής έχουν στερέψει», δήλωσε ο κ. Κόμης εξηγώντας παράλληλα ότι «ο ποταμός δεν τρέχει καθόλου διότι τα νερά του πλέον τα μαζεύει η λεκάνη του φράγματος». «Κάτι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά την υδροδότηση του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Χερσονήσου, το νερό στο φράγμα Αποσελέμη έχει κατέβει στα 16.950.000 κυβικά από 21 εκατομμύρια κυβικά που ήταν η ανώτερη στάθμη νερού, την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων στις αρχές του 2015, με τους αρμόδιους να αναμένουν τώρα… βροχοπτώσεις για τον εμπλουτισμό του μεγάλου υδρευτικού έργου της Κρήτης.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News