default-image

Στριμωγμένη η δημοτική Αρχή

Κρήτη
Στριμωγμένη η δημοτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπροστά σε μια οδυνηρή για την ίδια εξέλιξη και σε μια πολιτική «ήττα» κινδυνεύει να βρεθεί σήμερα, στη διάρκεια του προγραμματισμένου Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Και ο λόγος είναι απλός... Στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον προγραμματισμό έργων που θα καλυφθούν από το δάνειο του Δήμου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα κουκκιά δε βγαίνουν!

Οι ψήφοι της συμπολίτευσης δε φτάνουν, διότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στο Συμβούλιο. Και πλέον αναζητείται ένα θαύμα για να περάσει η λήψη απόφασης, αφού δεν επιτεύχθηκε συνεννόηση με οποιαδήποτε παράταξη για να αντληθούν οι παραπάνω αναγκαίες ψήφοι.

Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και καμία πλευρά της αντιπολίτευσης δε δώσει στήριξη, αυτό θα είναι το δεύτερο κατά σειρά χτύπημα για το ίδιο θέμα για τη δημοτική Αρχή. Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση που είχε παρθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση κατέπεσε, ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης λόγω μη διευρυμένης ακριβώς πλειοψηφίας 2/3.

Στενά περιθώρια

Βεβαίως, μέχρι και την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 παρά 5 σήμερα το απόγευμα, πολλά μπορούν να συμβούν. Ίσως υπάρξουν διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής. Όμως τα περιθώρια μοιάζουν ιδιαίτερα στενά για την παράταξη Λαμπρινού, που η αλήθεια είναι δεν ενεργοποιήθηκε αρκούντως το προηγούμενο διάστημα, ώστε να αποτρέψει το θρίλερ και τη διαγραφόμενη πολιτική ήττα...

Η κοινή λογική λέει πως θα έπρεπε να είχε γίνει δυναμική κρούση σε κάποια παράταξη της αντιπολίτευσης.

Και βασικά είτε στην παράταξη Κουράκη ή σε εκείνη του Λυγερού.

Η "Άμεση Δημοκρατία" και η Μόνα Αμανατίδου και να πείθονταν να υπερψηφίσουν δε φτάνουν με τη μία μόνο ψήφο που διαθέτουν. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι εκτός κάδρου, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε κάτι που διαφωνεί κάθετα, απόλυτα, κατηγορηματικά.

Έτσι έμειναν οι δύο παρατάξεις, με τις οποίες θα έπρεπε να το είχε παλέψει η δημοτική Αρχή για να περάσει το σχεδιασμό της από τη στιγμή που δεν της φτάνουν τα δικά της κουκκιά...

Η μείζων αντιπολίτευση θα αποφασίσει οριστικά σήμερα το πρωί, όταν και θα συνεδριάσει η δημοτική ομάδα. Με βάση πάντως το κλίμα στη χθεσινή άτυπη συνάντηση-μάζωξη της δημοτικής ομάδας, που έγινε ενόψει και της κοπής της πίτας της παράταξης στις 25 του μήνα, η διάθεση που υπάρχει είναι να μην αλλάξει η γραμμή. Η παράταξη των "Ανοιχτών Οριζόντων" είχε ψηφίσει την προηγούμενη φορά λευκό. Και το ίδιο, εκτός κι αν ανατραπούν οι προθέσεις σήμερα, αναμένεται να πράξει και το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Γ. Κουράκης

Στην παράταξη Κουράκη θεωρούν πως οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" δεν έχουν κανένα λόγο να σιγοντάρουν και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για τη δημοτική Αρχή, δεδομένου αφενός ότι ο συγκεκριμένος προγραμματισμός έργων είναι σχεδιασμός αποκλειστικά της παράταξης Λαμπρινού και αφετέρου δεδομένων των ψυχροπολεμικών σχέσεων που έχουν εσχάτως οι 2 παρατάξεις, μετά και τα επεισοδιακά τεκταινόμενα στην ψηφοφορία για την αύξηση των δημοτικών τελών.

Από την άλλη, η παράταξη του Ηλία Λυγερού είχε καταψηφίσει την προηγούμενη φορά. Και φαντάζει δύσκολο έως εξαιρετικά... απίθανο να αλλάξει τελείως ρότα υπερψηφίζοντας, διότι θα κατηγορούνταν, και όχι άδικα, από τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης για πολιτική κωλοτούμπα...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News